Stockholmsvargen bekräftad

Spillning från vargtiken som setts söder om Stockholm. Foto: Länsstyrelsen

Det var en varg som tidigare i år setts i framför allt södra delarna av Stockholms län.
Vargen är en tik som föddes i Värmland och som härstammar från den ursprungliga Rialahannen.

Under våren, sommaren och hösten tog länsstyrelsen emot ett antal observationer av varg från trakterna söder om Södertälje i Stockholms län.
I slutet av april blev ett djur påkört av en bil strax utanför Hölö, och analyser av blod som hittades på platsen bekräftade att det handlade om en varg.
Enligt länsstyrelsen i Stockholms län visar nu DNA-prover från vargspillning att det var samma varg som blev påkörd utanför Hölö.

Klarat sig bra
– Men den verkar ha klarat sig bra, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.
Länsstyrelsens personal har under november plockat spillning vid Stora Alsjöns naturreservat i Södertälje kommun, som skickats för DNA-analys vid Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation. Resultaten är nu klara och bekräftar att det är samma varg som skadades i trafikolyckan.
– Tydligen var skadan så pass lindrig att vargen har överlevt och bestämt sig för att stanna en tid, säger Arne Söderberg.
I området har man hittat rester efter ett antal älgar som tros kan vara dödade av varg.
– En besiktningsman har tittat på kadavren med det har inte kunnat gå att säga med säkerhet om de är vargdödade, uppger Arne Söderberg och fortsätter:
– Vi hoppas få snö nu så vi kan spåra lite. 
Senaste observationen gjordes den 2 november i närheten av Järna vid E 4:an. Den observationen har dock inte kunnat kvalitetssäkras.
Länsstyrelsen vet heller inte om vargtiken bildat revir.
– Vi hoppas kunna få svar på alla sådana frågor när snön har kommit och det går att spåra. Det har kommit in rapporter om att två vargar setts i sällskap, men det är inte något som vi kunnat bekräfta.

Forshagareviret
DNA-analysen visar också att den aktuella vargen är en tik som föddes 2013 i det så kallade Forshagareviret i Värmland. Far till vargen är den ursprungliga Rialahannen som tillsammans med en varghona 2009 etablerade det första vargreviret i Stockholms län på många år.
Paret fick två kullar med valpar under åren 2010–2011 innan honan försvann, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Hannen lämnade då reviret och återfanns i Forshagaområdet tillsammans med en ny hona.
För drygt ett år sedan sköts den när den tillsammans med en annan varg angrep en hund under jaktträning utanför Munkfors i Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev