Nu blir det skyddsjakt efter vargen som dödade två hästar förra veckan utanför Norrtälje. Foto: Ondrej Prosicky / Mostphotos

Nu blir det skyddsjakt på vargen som dödade två hästar

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat om skyddsjakt efter den varg som nyligen dödade två ponnyhästar i Norrtälje kommun.

I början av april dödades två minishetlandsponnys av varg. När länsstyrelsen kom till platsen var vargen kvar och länsstyrelsens egen besiktningspersonal jagade bort den.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att de tagit hänsyn till Naturvårdsverkets nya riktlinjer för skyddsjakt, men att det de även tagit hänsyn till att varg attackerat tamdjur i området tidigare.

Efter angreppet har varg observerats i området och länsstyrelsen bedömer att det finns risk för nya angrepp. Eftersom det finns mycket tamdjur i området finns det enligt länsstyrelsen inte möjlighet att genomföra förebyggande insatser.

Små hästar

Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, säger i ett uttalande att hästägare med hästar av större storlek inte behöver vara oroliga.

– Jag vill också poängtera att vargangrepp på häst är en mycket ovanlig företeelse, men likväl sorgligt och olyckligt för den som drabbas. Ponnyerna som angreps förra veckan var små minishetlandsponnyer, vilket sannolikt spelat en avgörande roll.

Skyddsjakten får pågå fram till den 31 maj i ett begränsat område.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev