torsdag 30 maj

Snön ökar risken för viltolyckor

Risken för viltolyckor ökar under vinterhalvåret. Med mycket snö uppehåller sig viltet gärna på vägarna där det är enklare att ta sig fram. Jägareförbundet uppmanar därför alla bilister att tänka extra på viltet när de är ute på vägarna.

Varje år anmäls cirka 45.000 viltlyckor i Sverige, varav de flesta med rådjur, därefter med älg och vildsvin. Som bilist är du skyldig att anmäla och märka ut platsen för viltolyckor. Då kan en av de 6.000 lokalt engagerade eftersöksjägarna med specialtränade hundar snabbt rycka ut och söka rätt på viltet. Varje län har en ansvarig jägare som samarbetar med polisen i länet.

Vårt råd till bilister är; sänk hastigheten och tänk på att vilda djur kan dyka upp på vägen, säger Markus Olsson, Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.  

Ser du ett djur är risken stor att ytterligare djur hastigt dyker upp. Om du kör på ett djur, ring 112 och märk ut olycksplatsen noga. Sammanstötningar med vilt måste anmälas till polisen, annars riskerar du dagsböter, tillägger Markus Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev