Riksdagledamöter kritiska till antalen

Riksdagsledamöterna Erik A Eriksson (C) och Helén Pettersson (S) är kritiska till att gynnsam bevarandestatus för varg kräver 450 individer och att lodjursstammen ska hålla minst 1 200 djur.
Bengt-Anders Johansson (M) är däremot mer diplomatisk i sin kommentar.

 

Riksdagsledamoten Erik A Eriksson (C) är aktiv i jaktfrågor. Även om han är kritisk till det antal vargar och lodjur som Lars-Erik Liljelund föreslår vill han vara försiktig med kommentarer till han har läst delbetänkandet. Men han är ändå helt klar över att 450 vargar är för mycket.

Erik A Eriksson

Riksdagen anser att 210 är en lagom nivå. Om man ska öka antalet måste utöver det måste man inte bara titta på biologi utan också se till socioekonomiska faktorer, säger Erik A Eriksson.
Man måste beakta människorna som ska leva med djuren. Jag vet inte i vilken utsträckning sådana övervägningar är gjorda.
Han understryker också att lodjuren är ett bra exempel på att det inte bara går att förvalta en djurart för sig.
Detta exempel visar att det inte funkar. I Norge får man idag ökande kostnader för den svenska rovdjurspolitiken. Det behövs många avväganden innan man ska bestämma sig för en ny nivå på rovdjursstammarna.
Men de siffror som jag har sett är för höga, säger Erik A Eriksson.

”Jag är förvånad över antalen”
Socialdemokraternas jaktpolitiske talesperson Helén Pettersson är långt ifrån nöjd med de antal rovdjur som enmansutredaren Lars-Erik Liljelund vill se i landet.
Jag är förvånad. Det låter som en nivå som de olika intressena inte kan komma överens om. Och frågan är om man behöver jäkta fram en så infekterad fråga som vargarnas antal, säger Helén Pettersson.

Helén Pettersson

Hon påpekar att Socialdemokraternas linje hela tiden har varit att frågan måste få ta tid.
Vi håller fast vid vår linje att man skulle hålla vargstammen på 200 individer i 20 år och försöka öka den naturliga invandringen för att komma till rätta med genetiken.  Vi är därför emot att flytta vargar.
Hon menar att frågan inte bara handlar om rovdjur utan lika mycket om människor.
Om man tittar på hur infekterad debatten är idag. Hur skulle den se ut med dubbelt så många vargar? Det går inte.
Helén Pettersson har inte läst delbetänkandet och vill därför inte uttala sig i detaljfrågor.
Det är svårt att förklara för människor hur viltförvaltning fungerar. Även när det gäller lodjuren så låter 1 200 individer mycket, med tanke på att rådjuren minskar i många områden.
Men en sak är säker. Det går inte att ha en lyckad rovdjursförvaltning om inte människorna som berörs av djuren är med, säger Helén Pettersson.

Moderat moderat

Bengt-Anders Johansson

Hennes kollega i jaktpolitiska frågor Bengt-Anders Johansson (M) är betydligt mer försiktig i sina uttalanden kring Liljelunds delbetänkande.
Om jag förstått det rätt har Liljelund inte gjort någon politisk bedömning, utan det här handlar om en bedöming utifrån ett biologiskt och genetiskt perspektiv. Precis som med alla andra utredningar måste det som föreslås läggas samman med andra faktorer i en helhet, och det måste göras en politisk bedömning. Självklart har utredningen en viss tyngd, men det behöver inte betyda att utredningens förslag antas rakt av, säger Bengt-Anders Johansson.
Det som utredaren presenterade idag kommmer att kräva en ordentlig genomgång det är vad man kan säga om det hela i dagsläget, säger Bengt-Anders Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev