söndag 19 maj

Polisen arbetar nu för säkrare eftersök

I augusti ska polisen återkomma till Arbetsmiljöverket med förslag om hur säkerheten för eftersöksjägarna kan förbättras. Enligt Lars Sävberger på Nationella viltolycksrådet är arbetet redan igång.

Vi har precis fått utslaget, men Rikspolisstyrelsen har börjat arbeta med frågan. I meddelandet från Arbetsmiljöverket står vilka krav som ställs på polisen, säger Lars Sävberger.

Polisen ska bland annat ta fram instruktioner om hur uppdraget ska utföras i normalfallet, och hur jägaren ska agera när situationen av någon anledning är speciell. Det kan vara vid besvärligt väder, särskilt tät trafik eller något annat som påverkar jägarens säkerhet.

Mycket av det finns med i utbildningen Säkerhet på väg som vi tagit fram tillsammans med Trafikverket och som samtliga eftersöksjägare ska genomgå. Men det finns mer att göra, säger Lars Sävberger.

 

Säkerheten främst

Han poängterar att den personliga säkerheten för jägaren som utför uppdraget alltid ska sättas främst. Om jägaren har svårt att bedöma situationen, till exempel vid extremt väder, får han lämna över avgörandet till myndigheten.

Bedömer jägaren att det är en svår situation, får han meddela polisen som får ta beslutet. Det kan till exempel vara att eftersöket inte ska genomföras eller att polis måste assistera på plats.

Lars Sävberger tycker det är bra att det nu är klarlagt vem som har arbetsmiljöansvaret för eftersöksjägarna. Om det också får andra konsekvenser, exempelvis i försäkringsfrågan (eftersöksjägare som är medlemmar i Jägareförbundet har idag en särskild försäkring), vet inte Lars Sävberger.

Det är sådant vi tittar på nu, säger han.

Läs tidigare artiklar:
Eftersöksjägare avled efter påkörning

Bilförare frias från misstankar om vårdslöshet

Utredning efter dödsolycka: polisen är ansvarig

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev