Polis patrullerar skogsbilvägar i Gävleborg

Polisen och länsstyrelsen i Gävleborgs län förstärker sitt samarbete för att förebygga brott i naturen. Till exempel patrullerar man längs länets skogsbilvägar för att förebygga och försöka avslöja eventuell illegal jakt på varg.

Flera personer uppger för Svensk Jakt att de observerat polisens patrull- och civilbilar längs skogsbilvägarna i byn Galven vid ett flertal tillfällen.

Det finns inget som tyder på att det bedrivs någon tjuvjakt på varg inom Galvenreviret. Men samtidigt vet vi att det i det här länet avlivats en varg vid sjön Fansen och dessutom har vi en karl i Nordhälsingland som samlat 13 000 fåglar och fågelägg illegalt. Det vore blåögt att tro att ingenting händer i våra skogar, säger Sven Lind vid polismyndigheten i Gävleborgs län.

Han är samtidigt noga att poängtera att polisen inte enbart åker inom vargrevir.

Det är inte bara vargen som är intressant. Tvärt om vill vi få människor mer uppmärksamma på alla sorters faunakriminalitet, säger Sven Lind.

Polis och länsstyrelse delar också ut flygblad som handlar om att se och motverka faunakriminalitet. Till exempel sätter man fast flygbladen på parkerade bilar längs skogsbilvägarna.

Lek med skattepengar?
Flera privatpersoner som varit i kontakt med tidningen tycker att polisen bara leker med skattepengar när de åker skogsbilvägar istället för att vara bland folk på stan.

På fredagskvällen var till exempel polis och länsstyrelse ute och patrullerade. Det var 25 grader varmt, student och massor av folk ute och festade. Naturligtvis blev det även en hel del bråk och skadegörelse. Jag är helt emot illegal jakt, men det är sjukt att polisen prioriterar djur före människor, berättar en observatör för Svensk Jakt.

 

Känslig tid på året

Polisen menar att folk alltid går före fä. Men Sven Lind kan verifiera att fredagskvällen var vikt åt spaning i naturen.

Det stämmer. Jag var själv ute och åkte på fredagsnatten tillsammans med naturbevakare från länsstyrelsen. Jag är glad att folk har sett oss. Det är en känslig tid på året i naturen just nu och det är viktigt att vi gör vad vi kan för att skydda vår fauna, säger Sven Lind.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev