Polisen hade aldrig några bevis för att Pär Skogh skjutit en varg. Trots det var han under flera år misstänkt för grovt jaktbrott. Nu kräver moderate riksdagsledamoten Lars Beckman ökad rättssäkerhet och kortare genomströmningstid. Foto: Olle Olsson

Politiker kräver ökad rättssäkerhet för jägare

Premium

Utredningstiden för grova jaktbrott måste förkortas. Likaså måste rättssäkerheten för Sveriges jägare bli bättre. Det anser moderaten Lars Beckman som, med anledning av Svensk Jakts reportage om Pär Skogh, nu skrivit en motion till riksdagen.

Svensk Jakt har tidigare berättat om Pär Skogh, 46 år, som greps misstänkt för grovt jaktbrott i en massiv gryningsräd 2017. Gripandet hade föregåtts av hemlig övervakning i månader.

 

Pär friades från misstänkt illegal vargjakt – känner sig fortfarande utpekad av rättsväsendet

Kräver skadestånd

Riksdagsledamot Lars Beckman, (M).

I februari i år lades förundersökningen ner, men Pär känner sig fortfarande utpekad av rättsväsendet och har nu krävt ett stort skadestånd och upprättelse. Han har även gjort en anmälan till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden.

Riksdagspolitikern Lars Beckman reagerade över hur Pär har behandlats av rättsväsendet och har bland annat ställt en skriftlig fråga till ansvarig minister men även nu författat en motion till riksdagen:

”Att vara misstänkt för ett grovt jaktbrott är naturligtvis en stor psykisk påfrestning för den som anser sig vara oskyldig. En sådan utredning bör också hanteras skyndsamt av rättsväsendet, men uppenbarligen är det inte så i verkligheten. Det finns flera uppmärksammade fall där åklagare och polis har gett medierna en omfattande information om misstankar mot enskilda, men sedan har målen har lagts ned. Förutom att personerna anser sig vara dömda av rättsväsendet och av allmänheten genom de omfattande medieläckorna kan inte personerna jaga eftersom deras vapen är beslagtagna.”

 

Fråga om utredning av jaktbrott i riksdagen

Inte rimligt

Vidare skriver Beckman i motionen:

”Det är inte rimligt att utredningar som har oerhört stora personella resurser vid gripandet och är så medialt uppmärksammade när personer grips sedan inte har resurser att följa upp utredningen i rimlig tid. Det är heller inte rimligt att personer fråntas sina vapen under så lång tid. Genomströmningstiden för grova jaktbrott måste öka liksom rättssäkerhet för Sveriges jägare vilket riksdagen bör ge tillkänna till regeringen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev