Moderate riksdagsledamoten John Widegren är mycket kritiskt till att miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts till expert i en utredning som ska se över lagstiftningen kring artskyddsbrott. foto: Lars-Henrik Andersson

Moderat kritik mot miljöåklagare i artskyddsutredning

Premium

Moderata riksdagsledamoten John Widegren reagerar starkt på att miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts till expert i miljödepartementets utredning om artskyddsförordningen.

Utredningen spänner över ett vitt fält inom begreppet artskydd. Till exempel ska man vid sidan om att se över ersättning till markägare som drabbas av intrång, också lägga fram förslag till ändringar i lagstiftningen för att bekämpa artskyddsrelaterat brottslighet, till exempel illegal jakt på stora rovdjur.

En lång rad experter från myndigheter och organisationer har utsetts att bistå utredaren Lars Tysklind. Bland dessa miljöåklagare Åse Schoultz som tidigare varit i blåsväder för sina uttalanden om hur illegal jakt ska bekämpas.

 

Annan åklagare

John Widegren (M).

John Widegren (M).

Nu reagerar riksdagsledamot John Widegren, landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna, starkt mot att Schoultz finns med som expert i utredningen.

– Det är anmärkningsvärt och olyckligt att miljödepartementet tillsätter en åklagare som drivs av en sådan tydlig agenda. Det politiserar utredningsväsendet, det bygger på polariseringen i den här frågan och det bidrar till att människor tappar förtroende för politiken, myndigheter och lagstiftningen, säger John Widegren.

Att andra experter, som Naturskyddsföreningens och WWF:s representanter, kommer att framhålla sina organisationers åsikter är inget som John Widegren har något problem med.

– Nej, det är naturligt. Man vet var de hör hemma, och de är förstås med i utredningen för att ge naturvårdens syn på saken. Det finns ingen som varken förväntar sig eller begär att de ska vara opartiska. Men att statens representanter måste vara det är självklart. Man skulle tillsatt en annan åklagare som expert i de här utredningen, säger John Widegren.

 

Inget jaktintresse

Att artskyddsförordningen utreds har John Widegren emellertid inget emot, tvärt om. Enligt Widegren har Moderaterna i flera år drivit på för att en översyn ska göras.

– Som det är nu får artskyddsförordningen helt orimliga konsekvenser, som när till exempel en skogsbrukare hindras att bruka sin skog för att det finns tjäder på markerna. Tjädern är på intet sätt hotad i det här landet.

 

• Det finns ingen jägarrepresentant med bland experterna. Hur ser du på det?

– Ja, jägarna lyser med sin frånvaro i utredningen. Det är också en form av politisering. Naturligtvis skulle en expert med stor kompetens inom jakt och viltförvaltning vara viktig i en sådan här utredning, säger John Widegren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev