Krets: ”Vi har inget samarbete med APU”

Uppgifter på internet gör gällande att Norrtälje södra jaktvårdskrets och APU Roslagen har inlett ett samarbete. Men det stämmer inte alls, enligt kretsordförande Björn Pettersson.
Nej, vi inbjöd till möte för att försöka minska APU:s störningar av jakten och viltvården, inget annat, säger han.

Tidigare i veckan träffades tre representanter vardera från Norrtälje södra jaktvårdskrets och den starkt ifrågasatta organisationen APU (Anti Poaching Unit).

Det var kretsen om inbjöd till möte eftersom jägarna upplever närvaron av APU-medlemmar som störande och provocerande.

Vi gjorde från början klart att vi inte skulle gå i polemik över specifika händelser. Mötet handlade istället om hur vi ska öka förståelsen mot varandra och undvika onödiga konflikter.

 

Försvårar jakutövningen

Snart börjar älgjakten och jägarna är oroliga för att APU-medlemmar skulle försvåra jaktutövningen både då och vid andra tillfällen, säger Björn Pettersson.

Mötets syfte i övrigt att jägarna fick berätta om sitt arbete med viltvård och viltförvaltning och att lyssna på vad APU står för och verkar för. Mötet hölls i god anda och det resulterade i att APU Roslagen uppmanar sina medlemmar att inte störa eller hindra legal jakt.

Ävgen Jägareförbundet är emot illegal jakt och miljöförstöring, så där är vi överens med APU, säger Björn Pettersson.

 

Tvingades ta ledigt
Så långt var allt frid och fröjd. Men när APU Roslagen på torsdagen skrev en rubrik på sin hemsida att de inlett ett samarbete med Norrtälje södra jaktvårdskrets började telefonen ringa oavbrutet hos Björn Pettersson, som tvingats ta ledigt från sitt arbete för att förklara för irriterade jägare vad som egentligen sades vid mötet.

Jag har förklarat för samtliga att vi inte inlett något samarbete med APU. Vi tog kontakt med dem för att försöka minska konfrontationerna mellan APU och jägarna.

Det råder ett mindre inbördeskrig i Rialaskogarna och kan vi minska konflikten genom att prata med varandra och förklara hur jakten går till, tycker jag att vi ska göra det.

Björn Pettersson har under dagen varit i kontakt med representanter från APU för att få dem att ändra rubriken på sin sajt eftersom den är felaktig. Han har också skrivit ett inlägg på Norrtälje södras hemsida om vad mötet kom fram till.

Något formaliserat samarbete har inte beslutats vid detta möte. En öppen dialog mellan APU och jägarkåren kan bidra till mindre konfrontationer i våra marker i framtiden, konstaterar Björn Pettersson.

Tidigare artiklar om APU:
Myrmedel misstänks vara giftåtel för varg

Polisens objektivitet ifrågasätts av Rialajägare

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev