lördag 22 juni

Viltvård

Centerpartist ska utreda jaktlagstiftningen

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har utsett partikollegan Håkan Larsson, Krokom, till utredare av jaktlagen och jaktförordningen.

 

Håkan Larsson är inte jägare, men han känner många och vet vilken betydelse jakten har för Sverige. Han ser det som en fördel att inte själv vara jägare, utan att för den skull vara helt utan kunskaper inom området.


Håkan Larsson

Foto: Fotograferna
Maria & Anna

Jakten är viktig för landsbygden och en viktig näring. Under utredningen gäller det för mig att lyssna på olika intressen för att utifrån det komma med bra förslag, säger Håkan Larsson till Svensk Jakt.

Utredaren har ett omfattande arbete framför sig. I regeringens direktiv ingår en lång rad omdiskuterade jaktfrågor, utöver översynen av jaktlagstiftningen. Älgjakten och trafikeftersöken har dock lämnats utanför.

Redan 1 augusti nästa år ska utredaren lämna ett delbetänkande gällande myndighetsansvaret för jakten. Senast 30 december 2014 ska utredningen slutredovisas.


Väl insatt i fjälljakten

Vad gäller utredningen av jaktlagen och jaktförordningen ser Håkan Larsson som sitt uppdrag att förtydliga och förenkla. Han är heller inte rädd för att ta itu med en så komplicerad fråga som dubbelregistreringen av älgjakten.

Jag vet att det är en het potatis, men förhoppningsvis ska jag kunna föreslå lösningar.
Han tycker sig vara väl insatt i fjälljaktfrågan som är mycket aktuell i hans hemlän Jämtland.

Många svåra jaktfrågor ingår i utredningen. Jag ser med förväntan fram emot att ta tag i dessa, säger Håkan Larsson.

 

En rutinerad utredare

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ser i Håkan Larsson en rutinerad utredare.


Eskil Erlandsson

Foto: Jan Henricson

Håkan Larsson har tidigare gjort gedigna arbeten åt regeringen. Han är en rutinerad utredare som är väl lämpad att arbeta med de här frågorna. Dessutom bor han i ett område där bland annat fjälljakten är en viktig fråga, och det ser jag som en fördel, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson till Svensk Jakt.

Håkan Larsson är inte jägare. Är inte det en nackdel när sådana komplicerade frågor som jaktlag och jaktförordning ska utredas?

Det finns för- och nackdelar med allt. Till en sådan här utredning knyts experter och referensgrupper som har sakkunskapen, så jag ser det inte som någon nackdel. Dessutom ifrågasätts ibland objektiviteten hos utredaren och så blir det ju inte i det här fallet.

Du offentliggjorde utredningen i somras. Först nu utses utredaren. Varför har det dröjt så länge?

Det beror enbart på att det inte är alldeles helenkelt att hitta duktiga utredare som har den tid som behövs för att utföra jobbet.

 

Längre intervjuer med Håkan Larsson och Eskil Erlandsson kan du läsa i Svensk Jakt Nyheter nr 12, ute den 12 december.


Fakta Håkan Larsson

Jaktlagsutredaren Håkan Larsson är centerpolitiker, smålänning, född och uppväxt i Skärstad utanför Jönköping. Han har bott i Stockholm och Hudiksvall men hör sedan slutet av 80-talet hemma i Krokom i Jämtlands län. Han är journalist och har bland annat jobbat som politisk chefredaktör på Östersunds-Posten.

Håkan Larsson engagerade sig tidigt i Centerpartiet och har innehaft en lång rad förtroendeuppdrag inom rörelsen. Åren 20022006 var han riksdagsledamot för Jämtlands län och är nu kommunpolitiker i Krokoms kommun.

Han har tidigare fungerat som utredare åt jordbruksdepartementet, i den så kallade Vattenbruksutredningen 2008-2009.

 

Läs mer:

Utredningsdirektiven finns att ladda ner här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay