Knappt 4 000 kronor för en björnåtel

3 720 kronor per björnåtel. Det menar länsstyrelsen i Gävleborg att eventuell jakt på björn med hjälp av åtel skulle kosta.

Länsstyrelsen i Gävleborg säger sig vara positiv till försök med åteljakt på björn i länet. Däremot menar man att det i nuläget saknas pengar för att kunna genomföra jakten. Nu kommer länsstyrelsen söka mer pengar för ändamålet av Naturvårdsverket eller Skandinaviska björnforskningsprojektet och har därför gjort en kostnadskalkyl över hur mycket en åtel skulle kosta.

Efter diskussioner internt där vi har uppskattat tidsåtgång och reseavstånd har vi kommit fram till en grundkostnad på 9 560 kronor. Där ingår kostnaden för utbildning av personal och administration. Sedan har vi räknat fram en kostnad på 3 720 kronor per åtel, säger Maria Widemo enhetschef på länsstyrelsens natur- och viltenhet.

 

Register över åtlar

Länsstyrelsen i Gävleborg anser att ett register måste upprättas där registrering av åtlarna, besiktningar, åtgärder och information lagras och kan följas upp. Vidare måste fältpersonal och handläggare sättas in i vad försöket innebär, vilka kriterier som gäller samt att ett besiktningsprotokoll måste utarbetas för fältpersonalen. Minst tre naturbevakare med olika hemorter måste utbildas, menar länsstyrelsen.

Vi anser att ett genomsnitt på minst två besök vid varje åtel är rimligt. Dels för att kontrollera att åtelplatsen ligger rätt i förhållande till riktlinjerna och att det åtlas korrekt samt ett besök för att konstatera att åteln är borttagen efter avslutad jakt. Därutöver kan det uppstå situationer där extra besök är nödvändigt, men vi anser att sådana kommer att vara sällsynta, säger Maria Widemo.

 

Inga inspektioner i Västerbotten

I Västerbotten, där åteljakt på björn med största sannolikhet kommer att tillåtas i höst, anser länsstyrelsen däremot att det inte behövs några inspektioner. Västerbottens länsstyrelse menar i stället att de jägare som ska åteljaga björn först ska gå en utbildning som Jägareförbundet ansvarar för.

Därefter är det upp till jägarna att följa de kriterier som gäller kring åteljakten.

 

Läs tidigare artikel i samma ämne:

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev