Jägareförbundet kräver åteljakt på björn

Jägareförbundet Gävleborg är kritiskt till länsstyrelsen angående myndighetens beslut att inte tillåta åteljakt på björn i länet.

Nu skickar förbundet en skrivelse till länsstyrelsen där man uppmanar myndigheten att tillåta åteljakt på björn med start från årets jakt.
Jägareförbundet påpekar att praktiska försök med åteljakt har gjorts i bland annat Västerbotten och Dalarna och att Naturvårdsverket gjort en utvärdering av allt materiel och skapat föreskrifter om åteljakt. Verket har dessutom uppmanat jägarna att skaffa sig erfarenhet av jakt efter föreskrifterna och komma med synpunkter för att på så vis utveckla och skapa ett så bra regelverk som möjligt för åteljakten.

”Mycket lovvärt”
Förbundet skriver: ”Jägareförbundet Gävleborg anser att sättet att arbeta med kunskapsinsamling och praktiska försök där forskning, myndigheter och jägare arbetar tillsammans, är mycket lovvärt och det skapar också ett stort förtroende för viltförvaltningen. Vi har därför mycket svårt att förstå varför länsstyrelsen i Gävleborg nu sänder signalen att trots vunnen kunskap och nya föreskrifter förbjuda åteljakt. Att i det här läget förbjuda åteljakt undergräver förtroendet för en modell där forskning och kunskap får utgöra basen när det gäller jaktmetoder. Det undergräver också förtroendet för Länsstyrelsen som trots Naturvårdsverkets positiva och framåtsyftande hållning överväger att förbjuda jaktmetoden. Jägareförbundet Gävleborg vill härmed uppmana länsstyrelsen att besluta om att tillåta åteljakt på björn med start från årets jakt.”
Länsstyrelsen Gävleborg har möjlighet att fortfarande tillåta åteljakt på björn från och med i höst. Detta genom att fatta ett tilläggsbeslut till sitt tidigare björnjaktbeslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev