lördag 20 april

Karin brinner för eftersök

Karin Daniels i Insjön är en av de mest kunniga och hängivna eftersöksjägare som finns.

Jag har hållit på med eftersök i över 30 år nu. Jag började jaga med min far som liten och jag var första tjejen i jaktlaget. Ganska snart märkte jag att gubbarna i laget inte alltid var så bra på att hitta de skadade djuren. Blev inte älgen på plats så var det nog bom, och det tyckte jag var illa, berättar Karin Daniels.

Hundar har alltid funnits hemma så jag beslöt mig för att lära både mig och en hund att spåra upp skadat vilt. Min första eftersöksspecialist var en blandras som hette Minnie My. Hon blev med tiden en fantastisk spårhund, fortsätter hon.

Duktiga hundar
Efter att Karin Daniels vunnit en uttagning i Dalarna/Gävleborg tävlade hon med  henne i Jägareförbundets riksmästerskap Årets eftersöksekipage på Öster Malma år 2 000 och det gick riktigt bra.

Idag har jag två hundar. Blandrashunden Minnie My, elva år, är fortfarande energisk och duktig men får idag komma i andra hand vid skarpa eftersök. Den andra hunden jag har nu kommer att bli lika bra som Minnie My, säger Karin och tittar kärleksfullt på sin fyraåriga, Bayerska viltspårhund vid namn Stall Mjösjös Gisela.

Gisela är redan viltspårs-, jakt-, svensk- och internationell utställningschampion.

Engagerade i trafikeftersök
Karin sköter, tillsammans med en kamrat, eftersöken i sitt jaktlag. Hon får också åka och hjälpa andra lag vid behov. Skott­platsundersökningen brukar hon sköta, den är hon väldigt noga med.

Sen har vi ju trafikeftersöken med, det tycker jag är viktigt. Kan jag så åker jag när kontaktpersonen ringer. Har man sett så många skadade djur som jag gjort så tvekar man inte.

Jag har både riksväg 70 och järnvägen här så jag släpper inte gärna. Det är alltid bra med tillgång till en löshund. Dubbelekipage är ofta ett vinnande koncept, men många eftersök går att lösa med hjälp av en bra spårhund och några förhållsskyttar.

Envis har jag alltid varit och det kan man inte få för mycket av när det handlar om eftersök.

Karin Daniels håller även kurser i Jägarexamen och eftersök.

Jag tycker det är viktigt att alla i jaktlaget vet vad ett eftersök innebär, inte bara jaktledaren och någon hundförare. Det ökar förståelsen för vad vi sysslar med.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev