Segraren i Dalarnas länsmästerskap i eftersök Peter Hedberg med hunden Bolt. Foto: Ulf Danielsson

Hett länsmästerskap i eftersök

Premium

En trafikolycka med vilt var uppgiften som skulle lösas. Länsmästerskapet i eftersök blev en het tillställning när Dalarnas många duktiga eftersöksekipage gjorde upp om segern.

Så är en länsmästare i eftersök korad i Dalarnas län, där Peter Hedberg och hunden Bolt stod som segrare. Ekipaget kom från Gagnef jaktvårdskrets. Representanter från sex kretsar fanns på plats i Rättvik den 25 juli och i 30-gradig värme tävlade de om mästartiteln i eftersök.

 

Störande moment

Hela upplägget för eftersöket var en trafikolycka med vilt, oklart vilket, där de tävlande fick information om att det redan varit en eftersöksjägare på plats som försökt lösa uppdraget, men misslyckats. Så med störningar från en annan hund, som naturligtvis spårat/gått helt fel väg, så hade de tävlande en tuff uppgift framför sig.

Det fanns markeringar i spåret, ytterligare störning från ett annat vilt samt spårläggare som alltid tar de mest eländiga vägar som går, som prövade hundarnas näsa till det yttersta i värmen.

Deltagarna fr v Konstantin Flink, Karin Daniels, Gun Eriksson, Peter Hedberg, Peter Matsson, Anders Henningsson. Foto: Ulf Danielsson

Realistiska förutsättningar

Att de tävlande dessutom fick gå helt på egen hand i spåret, utan någon domare hängande i hasorna, gjorde det hela mer likt ett riktigt eftersök. Tack vare hjälp från en sponsor fick de startande ett pejlhalsband att ta med sig i spåret, så att vi domare kunde följa hur samtliga eftersöksjägare tog sig fram i spåret.

Som del två i tävlingen fick deltagarna bedöma avstånd till ett föremål på en åker, vilket inte är helt enkelt.

Till sist stod Peter Hedberg, Gagnef jvk, som segrare, på andra plats Anders Henningsson, Hedemora Säter jvk, övriga deltagare delade på tredje platsen.

Tack för hjälpen Peter Jansson, Lars Ericsson, Calle Ekström och Karin Lundin som hjälptes åt att ordna spår, bedömning och andra praktiska saker som ska till i ett mästerskap.

 

Ulf Danielsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev