torsdag 13 juni

Hund

Eftersöksmästaren i Mittregionen är korad

En förutsättning för att trafikskadat vilt ska kunna spåras och omhändertas är att det finns ett nätverk av eftersöksekipage, det vill säga tränade hundar och utbildade hundförare. Det råder ingen tvekan om att ekipagen gör nytta. Förra året inträffade 48 000 viltolyckor i landet.

Svenska Jägareförbundet är starkt engagerat i arbetet med att få fram personal och hundar som kan rycka ut när olyckan varit framme längs vägarna. Men eftersök är också ett behov i jaktens vardag.
Som ett led i verksamheten stod Jägareförbundet Dalarna som arrangör för höstens regionmästerskap i eftersök, förlagt till Älvdalens utbildningscentrum.
Deltagarna hade gallrats fram via länsvisa uttagningstävlingar.
Nio ekipage från olika delar av landet kom till start. Tävlingen inleddes med 20 teorifrågor, följt av en viltundersökning och ett spårprov. Vidare testades ekipagens kunskap vid en skadeplatsundersökning. Avslutningsvis genomfördes en skyttetävling i en simulator.

 

Vinnare blev Hans Pettersson
Regionmästare blev Hans Pettersson från Vattholma (Uppland) med sin springer spaniel Newlly, tvåa kom Mikael Rindhagen, Stockholm, med ”Bilwa”, en bayersk viltspårhund. Tredje plats tilldömdes Jan-Erik Falk från Mora med gråhunden ”Gerda”.
– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och tacksamma över samarbetet med Älvdalens utbildningscentrum, som också medverkat med personal för genomförandet av tävlingen, säger Ulf Danielsson, Hedemora, jakthundsinstruktör i Svenska Jägareförbundet Dalarna.
Till sin hjälp med planeringen av regionmästerskapet har Ulf Danielsson haft jaktvårdskonsulent Claes Lindström och lydnadsinstruktör Calle Ekström, Leksand.

Christer Gruhs

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.