Jägareförbundets framtidsarbete igång
I Jägareförbundets drygt 180-åriga historia har det aldrig tidigare startats ett så ambitiöst framtidsarbete. Idén till arbetet kommer från generalsekreterare Bo Sköld och förbundsstyrelsen.
Projektet, som kallas Jakten på framtiden, är igång sedan slutet av november, säger Bo Sköld.
Har du någon gång hört en jägare säga att han eller hon tycker att Jägareförbundet har fel fokus? Att förbundet borde lägga mer resurser på ett försummat ämne, att man inte satsar tillräckligt mycket på framtiden?
Nu får alla medlemmar möjligheten att påverka vad Jägareförbundet ska prioritera. Projektet, Jakten på framtiden, ska resultera i en utvecklingsplan med en tydlig färdriktning för förbundet.
Bo Sköld. |
Jag brukar ofta ta exemplet från Alice i Underlandet, om Alice som frågade katten vilken väg hon skulle välja. Hon fick då motfrågan: Vart ska du? Det visste inte Alice, och då spelade det ingen roll vilken väg hon valde. Detta arbete ska lite förenklat ge Svenska Jägareförbundet en tydlighet i vägval, säger Bo Sköld.
För att klara av att ratta ett sådant arbete behövdes ett projekt. Detta är nu skapat med målet att ta fram en utvecklingsplan till årsstämman 2013. Då kan årsstämman ta ställning till den framtidsstrategi som projektet utmynnar i.
Delaktighet är centralt
När man gör ett strategiarbete i en förening som Jägareförbundet är det helt centralt att detta görs med stor delaktighet. Alla nivåer i organisationen måste ges möjlighet att vara med. Från den enskilde medlemmen till förbundsstyrelsen.
En metodik finns redan. Denna innebär att medlemmar får svara på en webbenkät. Workshoppar genomförs med olika typer av intressegrupper.
Länsföreningar och representanter för kretsar ska hålla tre workshoppar.
I den första ska vi titta på omvärlds-, intressentanalys och nuläge. I steg två jobbar vi fram vision, övergripande mål och strategier för att avsluta med att ta fram en utvecklingsplan med mätbara mål och framgångsfaktorer.
Bo Sköld vet att ovan nämnda termer kan låta teoretiska och krångliga, men han understryker att detta är centralt för att bli framgångsrika i medlemmarnas och allmänhetens ögon.
Hur ska Jägareförbundet uppfattas om fem år? Vad ska vi prioritera? Ska hela förbundet vara på väg åt samma håll måste alla vara eniga om målen. Då behövs detta arbete. Detta är vägen som leder oss till att upptäcka vart vi är på väg.
Medlemsdemokrati
För att sätta fokus på arbetet och se till att man är klara i tid till årsstämman har generalsekreteraren, som är projektledare, bildat en projektgrupp. Alla som deltar i gruppen kommer att ställa upp och svara på frågor när medlemmar undrar.
Syftet med projektgruppen är enbart att säkerställa att arbetet utförs och att resultat kommer fram. Den har inget att göra med resultatet. Det är istället medlemmarna och förtroendeorganisationen som genom sina kunskapar och erfarenheter formar vår framtid. Man kan med fog säga att detta är medlemsdemokrati på högsta nivå.
Jag får återkomma med mer information under resans gång. Det kommer bli ett tufft jobb, men det är viktigt och samtidigt väldigt roligt, säger Bo Sköld.
Jakten på framtiden
Projektgrupp:
Bo Sköld, Sven Lindén (förbundsstyrelsen), Jessica Larsson, Peter Ledin, Åke Granström, Jenny Kenneman, Ulf Sterler, Magnus Rydholm, Anders Grahn, Daniel Ligné och Kristian Wirsén (projektstöd).
Medlemsenkät:
Möjligheten att svara på webbenkäten öppnas i januari. Annonser i Svensk Jakt Nyheter nummer 1 2013 kommer att tala om var och när enkäten finns på plats.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.