Hot mot länsstyrelsen efter skyddsjaktsbeslut
Personal vid länsstyrelsen i Västmanland har mottagit hot efter att man den 16 januari beviljade skyddsjakt på två vargar i Skultunareviret.
Länsstyrelsen i Västmanlands län har polisanmält hot mot en anställd tjänsteman som varit med i arbetet att bevilja skyddsjakt på två individer i Skultunareviret. Det berättar Pierre Ahlgren, som är ansvarig för förvaltning och inventering av rovdjur vid länsstyrelsen i Västmanland.
Vi har fått ett hot mot rovdjurshandläggare efter att beslutet om skyddsjakt fattades. Detta har polisanmälts, mer än så vill jag inte gå in på. Det här är nu ett polisärende, säger Pierre Ahlgren.
Åsa Hedin, kommunikationschef vid polisen i Västmanland, berättar att förundersökning har inletts med rubriceringen olaga hot.
Anmälan kom in i förrgår och hotet kom i form av ett brev, som nu analyseras. I övrigt kan vi inte berätta några ytterligare detaljer kring ärendet, säger Åsa Hedin till Svensk Jakt.
Vi ser allvarligt på saken och har lämnat in en polisanmälan. Vi har också höjt säkerheten, säger Erik Bergman, pressekreterare vid länsstyrelsen i Västmanland, till Jakt & Jägare.
Hot i Kronoberg
Hot mot tjänstemän som beviljar skyddsjakt på varg är dessvärre inget nytt fenomen. I höstas beviljade länsstyrelsen i Kronobergs län skyddsjakt på en varg i länet, vilket ledde till starka reaktioner. En tjänsteman vid myndigheten tvingades i samband med detta flytta till en hemlig adress på grund av den hotbild som man då bedömde fanns.
Men hotet stoppar givetvis inte arbetet med att förbereda skyddsjakten i Skultunareviret.
Vi väntar främst på bättre förutsättningar vad gäller spårningen, men vi har ju till den 29 februari på oss. Vi kommer dock inte att lämna någon information förrän allt är klart, säger Pierre Ahlgren vid länsstyrelsen i Västmanland.
Vargläget i länet har förändrats mycket på kort tid, vilket lett till konflikter, berättar han.
För fyra-fem år sedan berördes Västmanlands län av ett eller två revir, som vi delade med andra län. Idag har vi två egna revir och ytterligare tre som delas med grannlän, så situationen har förändrats ganska drastiskt relativt snabbt, säger Pierre Ahlgren.
Vad gäller de nya skyddsjaktsbestämmelser som Naturvårdsverket nyligen meddelade ser Pierre Ahlgren inte att dessa i praktiken innebär några nya riktlinjer.
Det finns i allt väsentligt inga förändringar i skyddsjaktsbestämmelserna, men det här med ”troliga skador” är ju väldigt svårt att tolka, säger Pierre Ahlgren.
Erlandssons löfte ej uppfyllt
Vid regeringens presskonferens presskonferens den 17 augusti, när man meddelade att licensjakten stoppades och att taket på 210 vargar i landet lyftes bort, sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson bland annat:
Skyddsjakten ska kunna bedrivas som licensjakt, men det ska grundas på skyddsskäl.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.