Publicerad 22 juli 2013 - 11:35

Ville stoppa skyddsjakt – döms för hot mot tjänsteman

En 57-årig kvinna i Västmanland döms av tingsrätten till villkorlig dom, böter och skadestånd för hot mot tjänsteman. Detta efter att hon i februari 2012 via mejl mordhotat en tjänsteman vid länsstyrelsen i Västmanland, i samband med myndighetens beslut om skyddsjakt på varg.

Det var i februari 2012 som rovdjurshandläggaren vid länsstyrelsen i Västmanland mottog hotet. Länsstyrelsen hade dessförinnan beslutat om skyddsjakt på varg i Skultunareviret, sedan varg vid flera tillfällen attackerat hundar. Skyddsjakten gav dock inget resultat under den angivna tiden och därför beslutade länsstyrelsen om förlängd skyddsjakt. Sedermera sköts en varghona och en valp.

Av tingsrättens dom framgår att det i anslutning till besluten inkom ett hundratal mejl med diverse synpunkter. Bland dessa mejl fanns ett som rovdjurshandläggaren uppfattade som mer hotfullt än alla andra.

Den 29 februari 2012 fick han till sin mejladress på jobbet följande text: ”Hoppas du åxå blir skjuten din jävla mördare ska snart se till att det sker”.

 

Ville skrämmas

Kvinnan erkände gärningen, men gjorde i tingrätten gällande att brottet ska bedömas som ringa. Den uppfattningen delades inte av tingsrätten, som gör bedömningen att hotet som riktats mot tjänstemannen varit mycket allvarligt, och att det inte kan bedömas som ringa.

Kvinnan har i förhör berättat att hon alltid har tyckt om vargar och engagerat sig för dem, och att mejlet var ett försök att få stopp på jakten genom att skrämmas.

Den 57-åriga kvinnan döms därför av tingsrätten för hot mot tjänsteman till villkorlig dom och 2.500 kronor i böter. Kvinnan ska dessutom betala 5.000 kronor i skadestånd till tjänstemannen.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram