fredag 29 mars

Jakt & prylar

S-politiker kämpar för vapen i motvind

Jakten är en folkrörelse och utgör grunden till varför svenskarna ser på vapen och skytte på ett annat sätt än man gör i många andra EU-länder, enligt EU-parlamentariker Jens Nilsson (S). Foto: Jan Henricson

Den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet är på väg att ställa sig bakom kommissionens hårt kritiserade förslag till nytt vapendirektiv. I ett dokument som tagits fram av gruppens skuggrapportör framgår att i stort sett samtliga förslag får stöd, till exempel mentaltester och tidsbegränsade vapenlicenser.

Rapporten är skriven av den italienske parlamentarikern Sergio Cofferati, som utsetts till gruppens skuggrapportör i utskottet som ansvarar för vapenfrågan. Dokumentet är för internt bruk och bildar underlag för fortsatta diskussioner, i ett försök att komma fram till en för den socialdemokratiska gruppen gemensam ståndpunkt.
På så gott som samtliga punkter ställer sig Cofferati bakom EU-kommissionens förslag, som kritiserats så hårt, inte bara av jägare och sportskyttar utan också av myndigheter och politiker från skilda partier.

Kognitiv test
Det gäller till exempel kravet på mentaltester för människor som söker licens, där man till och med går längre än kommissionens förslag. Enligt rapporten kan den bestå av en standardiserad modell som mäter en persons fysiska och kognitiva förmågor, liksom psykiskt hälsotillstånd.
Rapportören föreslår också S-gruppen att ställa sig bakom förslagen om tidsbegränsade femåriga licenser, förbud mot privat handel av vapen genom annonsering på internet, 18-årsgräns för vapeninnehav, märkning av alla vitala vapendelar samt förbud mot halvautomatiska vapen.
Vad gäller det sistnämnda skriver man i rapporten att det är viktigt att klargöra att det inte gäller alla halvautomatiska vapen, utan endast ett begränsat antal av de farligaste, till vilka man räknar halvautomatiska vapen för civilt bruk som ser ut som helautomatiska.

Håller inte med
Jens Nilsson är svensk socialdemokratisk EU-parlamentariker. Han har tidigare tagit avstånd från kommissionens förslag, bland annat under en diskussion i utskottet för inre marknad, som hanterar vapenfrågan i parlamentet.
Europaparlamentariker Jens Nilsson (S). – Jag har inte ändrat inställning på grund av rapporten från Cofferati. Min och övriga svenska socialdemokraters uppfattning står fast. Åtgärderna som föreslås har inget med terroristbekämpning att göra, säger han till Svensk Jakt.
Att det är så skilda uppfattningar inom partigruppen förklarar Jens Nilsson med att det finns avgörande skillnader mellan medlemsländerna.
– Jag har utgångspunkten i våra svenska traditioner och våra svenska folkrörelser, jakten och sportskyttet. Jag har hela tiden sagt att det inte finns något som helst samband mellan terrorism och våra legala vapen. Medan andra, inte bara i min partigrupp, har en annan utgångspunkt och beskriver de här förslagen som ett sätt att bekämpa terrorism.
– Det är alltså två helt skilda sätt att se på saken, och det är en fight att övertyga meningsmotståndarna men jag kommer att fortsätta att ta den fighten för våra svenska jägare och sportskyttar, säger Jens Nilsson.

Vad tror du om dina möjligheter att nå framgång i din partigrupp?
– Jag tror att det här är en fråga som splittrar alla partigrupper, därför gäller det att försöka hävda det jag nyss sa, att det inte finns något samband mellan legala vapen och de illegala vapen som används av terrorister och vid grov brottslighet. Alltså gäller det att få diskussionen att handla om hur vi bäst bekämpar de illegala vapnen, säger Jens Nilsson.
Han ska träffa skuggrapportören Sergio Cofferati nästa vecka, men vill inte spå något om utgången av det mötet.
– Jag ska föra fram mina synpunkter och argument, så får vi se om han lyssnar.

Vilket inflytande har en sådan här rapportör över vad som blir socialdemokraternas hållning i parlamentet?

– Det är Cofferati som ska lägga fram den socialdemokratiska gruppens syn på det hela, så det är därför det gäller för mig att så gott det går försöka övertyga honom. Det är inte lätt, men jag tror att alla svenska parlamentariker har samma match att gå i sina partigrupper.

När du resonerar med dina kollegor från andra länder, hittar du stöd för din linje hos spanjorer, portugiser och polacker till exempel?

– Jodå, det finns de som håller med mig, men vår grupp liksom andra är splittrad. Och det beror på att kommissionen har klantat till det när man presenterade förslaget som ett sätt att komma åt terrorism. Det är de upphetsade diskussionerna efter terrordåden som har lett fram till det här.
Jens Nilsson säger att han ska göra allt han kan för att försöka ändra direktivet, det vill säga att han inte argumenterar för att Sverige ska få vissa undantag vilket är regeringens ingång i diskussionen.
– Regeringen gör rätt, då man representerar landet Sverige. Min utgångspunkt som parlamentariker är annorlunda och jag vill inte ha de föreslagna skrivningarna i direktivet över huvud taget.

Röstar nej
Jens Nilsson säger att han kommer att rösta nej i parlamentet om förslaget går emot hans inställning.
– Om min partigrupp har en annan uppfattning än jag i väsentliga frågor kommer jag självfallet inte att stödja det. Och det vet de redan.
Enligt Jens Nilsson delar övriga svenska socialdemokrater hans åsikter.
– Vi jobbar tillsammans i den här frågan och kommer att uppträda på ett enat sätt, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay