måndag 21 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 6 oktober 2019 - 09:00

Svensk Jakts Ulf Lindroth synar drilling (till vänster) och kombibock.

Kombibock eller drilling?

Premium

Vid vissa jaktformer är kombinationen av kula och hagel mycket ­användbar. Vapen­typer med en kulpipa kombinerad med en ­respektive två hagel­pipor dominerar stort. Båda alternativen har sina fördelar.

Vilken ska du välja?

En drilling och en kombibock är i princip likvärdiga vid vissa jaktformer, men vid andra är drillingens två hagelpipor en klar fördel. Det ska då vägas främst mot vikt och pris.

Rådjursjakt med drivande hund. Båda vapentyperna är klart användbara eftersom eventuella hagelskott ofta skjuts i lugna lägen. Men ett extra uppföljningsskott med hagel är en fördel, så drilling kommer till sin rätt.

Blandad småviltjakt. Jagar du hare eller räv med drivande hund och vill ha möjlighet att ta ett kulskott på en orre kommer du att föredra drillingen, eftersom din huvudsakliga jakt egentligen är hageljakt. Smygjagar du rådjur eller letar senhöstorrar en tidig morgon kommer du att skjuta få hagelskott och klarar dig bra med kombibocken och kan föredra en lätt sådan.

Trädskällarjakt. De gånger du skjuter hagel är det framför allt frågan om skott genom ris på sittande fågel. Drillingen ger ingen praktisk fördel över kombibocken. En smidig kombi kan vara idealvapnet.

Jakt där det ibland skjuts flera kulskott i följd. Här har en friliggande pipa ett extra värde. Det bör prioriteras över antalet hagelpipor.

Första vapnet. Om du söker efter ditt första vapen i den här kategorin och måste tänka lite på budgeten ska du i första hand tänka kombibock. Drillingen har fördelar i flera situationer, men det är små fördelar på marginalen. Under praktisk jakt har de två hagelpiporna liten betydelse och är inte värda den extra kostnaden. Drillingen är dessutom oftast tyngre.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Vapen till salu på Annonstorget

  Jaktmarker på Annonstorget

  Jägartips
  Tipsen du inte kan vara utan
  Lindroth testar vapen
  Ulf Lindroth testar och tipsar
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  Läsarnas jakter
  Läs om läsarnas jaktlycka

  Samtidigt på JaktPlay