onsdag 22 september

Jakt & prylar

Publicerad 6 oktober 2019 - 09:00

Svensk Jakts Ulf Lindroth synar drilling (till vänster) och kombibock.

Kombibock eller drilling?

Premium

Vid vissa jaktformer är kombinationen av kula och hagel mycket ­användbar. Vapen­typer med en kulpipa kombinerad med en ­respektive två hagel­pipor dominerar stort. Båda alternativen har sina fördelar.

Den som börjar söka efter ett kombinationsvapen av något slag kan lätt få känslan att det är priset som avgör valet mellan drilling och kombibock. I de flesta fall är drillingen förvisso dyrare, men det finns billigare och dyrare alternativ i båda kategorierna.

Den som kan tänka sig en begagnad drilling och inte nödvändigtvis måste ha klass ett i kulpipan kan hitta sitt vapen till ett betydligt lägre pris än vad många nya kombibockar betingar. Därför finns det ingen anledning att fastna på priset. Det finns andra faktorer som bör påverka valet mer.

Vissa detaljer är gemensamma för både drillingen och kombibocken och påverkar inte valet av vapentyp så mycket som valet av ett visst enskilt vapen.

 

Samskjuter hagel- och kulpipa?

Några sådana punkter måste nämn­as innan man ställer vapen­typerna mot varandra.

Någon tycker lödda pipor är eleganta, andra sätter värde på en friliggande kulpipa som inte värme­klättrar. Finns det möjlighet att justera hur kulpipan samskjuter med hagelpiporna är det en fördel. Tillgång till ett bra och pålitligt snabbfäste för optiken är ett annat plus. Alla detaljer gäller i lika hög grad kombibocken som drillingen.

Fem punkter att tänka på när du behöver ett kombivapen

Stockningen kan vara bättre anpassad för skytte med öppna riktmedel eller för skytte med kikarsikte. Vapnet kan ha spänntangent eller säkring, pipväljare eller dubbla avtryckare. Även detta gäller både kombibock och drilling.

Någon av faktorerna vi just räknat upp är kanske ett definitivt krav för din del. Det begränsar i så fall urvalet en smula, men pekar inte i någon bestämd riktning vad gäller valet av vapentyp.

 

Kombibock (nederst) och drilling. Foto: Ulf Lindroth

Drilling vs kombibock

Vikt

Drillingar är överlag tyngre än kombibockar. Det kan vara en viss fördel vid kulskytte med precision, men det är ingen direkt vinst vid hagelskytte och det är ett minus då vapnet ska bäras. Kombibockar är inte alltid lätta, men den som söker kan hitta mycket lätta modeller. Det är härligt då vapnet ska bäras, lite mindre härligt vid kulskytte ur liggande skjutställning eller med tunga hagel­patroner. Det finns vapen av båda typerna i viktklassen strax över ett vanligt hagelgevär, men vill du ha ett lättare vapen faller valet troligen på en kombibock.

Drilling 3

Kombibock 4

 

Längd

Brytvapen är korta eftersom de inte behöver en skrymmande låda. Det gäller båda kategorierna. Båda ska ha plus för utbudet av smidiga och kompakta små vapen som ändå inte har överdrivet korta kulpipor. Men både drillingar och kombibockar kan sägas vara i kortaste laget för hagelskytte med mjuka fina svingar.

Drilling 3

Kombibock 3

 

Eldkraft

Drillingen ger möjlighet till två snabba hagelskott. Men eftersom det i regel bara går att avlossa två skott utan att spänna upp mekanismen igen har du sällan alla tre skott snabbt tillgängliga. Drillingen är i praktiken ett dubbelpipigt hagelgevär eller en kombibock med ett hagelskott och ett kulskott. Skillnaden är alltså inte särskilt stor, så länge du inte
brukar hamna i situationer där du verklig–en behöver ett hagelgevär. Det är dock fördel med drilling under den här punkten.

Drilling 3

Kombibock 2

 

Mångsidighet

Båda vapentyperna är i teorin mångsidiga. Det är inte helt säkert att det håller i praktiken, för som hagelgevär kan de vara lite klumpigare än rena hagelgevär och som kulgevär är de ofta lite sämre stockade och därmed svårare att skjuta med god precision. Riktigt hur mångsidiga de faktiskt blir hänger i hög grad ihop med hur du väljer riktmedel och anpassar kolven. Men medan de är ganska lika som kombinationsvapen har drillingen fördelen att kunna agera hagelgevär, särskilt om stocken anpassats för det.

Drilling 4

Kombibock 3

 

Precision

Brytvapen är stadiga och ger förutsättningar för god precision. Att kombibockar och drillingar i regel har kulpipor med tunt gods kan vara ett litet minus i sammanhanget, men det är inget större problem så länge det inte är fråga om ­omfattande banskytte. Båda vapentyperna är likvärdiga och kan skjuta riktigt bra så länge de är väl byggda i övrigt. Vapen­typens särskilda problem med lödda pipor och värmeklättring kan vara oerhört irriter­ande, men är inte ett precisions­problem i ordets rätta bemärkelse. Får piporna kallna mellan skotten kan många värmeklättrande vapen placera första­skotten med mycket god precision.

Drilling 3

Kombibock 3

 

Slutbetyg

Drilling 16

Kombibock 15

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

1 av gårdagens grisar vart en fin herre🐗

#grsriflestocks #nordichunter #hunt #hunter #jakt #jägare #jaga #tikka #tikkarifles #tikkafirearms #rifles #normahunting #lapua #norma #wildboar #wildboarhunting #huntinglife #normanowitsuptoyou #frånskogtillbord #viltkött #swedenhunting #riflehunting #vildsvinsjakt #vildsvin #stalonsilencer #jagd #jaktärjakt #härkila #svenskjakt #dinjaktbild
...

Family ☀️ #family #familyphotography #deer #kronhjort #deers #wildanimals #vildadjur #nature #nordicnature #scandinaviannature #lovenature #naturelover #canonnature #canonnaturephotography #hunting #deerhunting #svenskjakt #jägarförbundet #sverigenatur #lateevening #jagd #jägermeister #naturkompaniet #fjällräven ...

Ett minne för livet 2.0. Bocken som jag sköt den 16:e augusti 2021 är nu monterad. Skölden är av marmor (Brännlyckemarmor) från markägaren som bryts bara ett stenkast från där jag sköt bocken. Lite nördigt men som sagt ett minne för livet. #bockjakt2021 #brännlyckemarmor #svenskjakt #husqvarna1640 #normaoryx ...

Kronhjort i mosskanten

#kronhjort #reddeer #stag #halleberg #hunneberg #jakt #svenskjakt #jaktjournalen #klövilt #kronvilt #ttelaläsarbild #nature #naturephotography #natur #visittv #reddeerphotographer #wildlife
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay