torsdag 28 mars

Jakt & prylar

Ulf Lindroth går igenom de olika hagelvapentypernas styrkor och nackdelar.

Vad är bäst? Hagelbock eller halvautomat

Premium

De vanligaste hagelgevärstyperna är bryt­vapnet i form av en hagelbock och en halv­automat. Skillnaderna är mer än estetik och tekniska detaljer. Svensk Jakts Ulf Lindroth ställer de två mot varandra i duellen.

Valet av hagelgevär, särskilt det första hagelgeväret, avgörs ibland på ganska lösa grunder. Kanske kändes det bra att skjuta med ett särskilt vapen under träning, kanske ligger ett annat bäst vid provanläggningarna i butiken. Och detta är inga dåliga grunder för ett vapenval: Passning och känsla är viktiga för ett hagelgevär.

Men det finns vissa skillnader mellan de olika typerna av hagelvapen. Vid vissa jaktformer finns det tydliga fördelar med det ena eller andra.

 

Fler typer av hagelgevär

Vi är medvetna om att valet inte enbart står mellan bock och halvautomat. Men i kategorin brytvapen är bocken i dag vanligare än sida-vid-sida och jämför man brytvapen med magasinsvapen har bock och sida-vid-sida i stort sett samma styrkor och svagheter.

Sida-vid-sida har fördel av en något mindre öppningsvinkel än en bock. Piporna kan skymma något mer av framför allt luftmål, men å andra sidan uppskattar vissa skyttar den breda siktbilden – för att inte tala om det smäckra formatet hos en sida-vid-sida. Likafullt är bockarna storsäljarna bland brytvapen och får därför representera dem här.

Även halvautomaten har en likartad konkurrent: Pumphagelgevär förekommer och har en del trogna vänner. Inte av estetiska skäl, utan för att eldavbrott ibland kan undvikas med muskelkraft. I praktiken är pumparna klumpigare vapen och försäljningsmässigt är de inte på nivå med halvautomaten, så när vi ska välja en typ av magasinsvapen finns det egentligen bara ett alternativ.

 

Fördelar med båda

Själv har jag använt hagelbock och halvautomat parallellt under många säsonger. Ett skäl är förstås gardering. Om ett hagelvapen krånglar under jaktsäsong är det skönt att ha reserven på plats i vapenskåpet. Men den huvudsakliga anledningen är att de båda vapnen har olika användningsområden. Vid vissa jaktformer passar båda bra, men många gånger är det ena vapnet klart lämpligare än det andra.

Det är inte säkert att andra håller med i alla detaljer, men så här viktar jag de två systemens för- och nackdelar. De har betygsatts på skalan 1-5  i varje gren.

Kanske kommer vänner av halvautomater tycka att betygen blev en aning orättvisa. Själv tycker jag att de är riktiga i det avseendet att bocken är det lämpligaste valet för standardjägaren. Den är enkel att handha på ett säkert sätt och gör jobbet överallt. Har du mer specialiserade önskemål kommer saken i ett annat ljus. Det finns utan något som helst tvivel en del tillfällen då halvautomaten är det bättre valet. Bocken glänser vid andra tillfällen.

 

Bock vs halvautomat

Synlig säkerhet. Vid sällskapsjakter är ett öppet brytvapen en synlig och artig signal till andra jägare. En patron på tvären i halvautomatens laddport är i princip lika säker, men inte alls lika synlig.

Bock 5

Halvautomat 2

 

Faktisk säkerhet. Bocken är lättare att bära oladdad och ladda snabbt. En bruten bock med patroner i är ännu snabbare till skott men inte riktigt lika säker vid ett fall som en laddad halvautomat med en patron på tvären i utkastarporten. Bocken har en klar fördel i automatisk säkring vid omladdning.

Bock 5

Halvautomat 3

 

Skyttekomfort. Förutsatt att vapnet är välbalanserat och väl anpassat till skytten kan man skjuta på toppen av sin förmåga med båda typerna. Rekylen märks lite mer med en bock, men med en halvautomat kan man vid enstaka tillfällen få krutrester i ögonen.

Bock 4

Halvautomat 4

 

Grannens komfort. Tomhylsorna från en bock med ejektorer kan du fånga i handen, halvautomaten kan kasta dem på din jaktkamrat eller på hunden.

Bock 4

Halvautomat 2

 

Nedskräpning. En bock med ejektor och en halvautomat kastar båda ut hylsorna, men bockens hylsor är lättare att fånga. Halvautomatens får plockas upp i efterhand.

Bock 4

Halvautomat 2

 

Omladdning. Bocken är lätt att ladda om, halvautomatens magasin kan efter ett intensivt skyttepass ge en öm tumme.

Bock 5

Halvautomat 3

 

Omladdning i trångt gömsle. Halvautomaten är lätt att ladda om i ett trångt liggömsle eller inne i ett litet nätgömsle. Bockens öppningsvinkel ställer till problem.

Bock 3

Halvautomat 5

 

Antal skott. Bocken laddas med två skott, halvautomaten med tre.

Bock 2

Halvautomat 3

 

Driftsäkerhet. Bocken brukar jobba på troget till de sällsynta tillfällen då ett slagstift går av. Halvautomater kan vara lynnigare och vissa kan kräva ganska flitig vapenvård för att fungera pålitligt.

Bock 5

Halvautomat 3

 

Vapenvård. Det är överlag lättare att vårda en bock än en halvautomat, även om ingendera egentligen är särskilt besvärlig när man lärt sig handgreppen.

Bock 4

Halvautomat 3

 

Flexibilitet. Bocken kan förses med två olika choker så att du kan göra ett snabbt val i skiftande skottsituationer. Med halvautomaten har du en choke. Skillnaden kan ha betydelse men ska samtidigt inte överskattas, en väl vald choke är som regel alldeles tillräcklig.

Bock 4

Halvautomat 3

 

Slutbetyg

Bock 45

Halvautomat 33

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay