Kanadagäss på väg in mot ­bulvanerna. Jakt med hagelgevär kan se ut på många olika sätt, men när sanningens ögonblick närmar sig är det samma grunder i skyttet som gäller. Foto: Ulf Lindroth

Hagelskolan del 3: Så skjuter du hagelgevär

Premium

I tidigare artiklar har vi resonerat om valet av hagelvapen. När vapnet är köpt är det dags att börja fundera på skyttet. Vägen till säkra jaktskott behöver inte vara lång, åtminstone inte för den som tränar rätt.

Det går inte att lära sig hagelskytte genom att läsa en artikel, så vi ska inte försöka servera en snabbkurs här. Rätt väg går genom träning. I det sammanhanget är en god instruktör ovärderlig, men du kan komma långt själv också.

Syftet med den här artikeln är mer att inspirera än att lära ut hagelskytte, men på kuppen kan du kanske undvika fallgropar.

Välj rätt hagelgevär: Vilken vapentyp passar dig?

Grunden är att allt du gör med ett hagelgevär i händerna ska kännas naturligt. Även när du är vaken och uppmärksam på passet, ska du vara det på ett avslappnat sätt. Dit kommer du inte förrän vapnet ligger helt naturligt i händerna och kommer lika lätt till axeln.

 

Träning!

Nyckeln är förstås träning. Skytteträning, ja, men även den där torrträningen med ett oladdat vapen i vardagsrummet som alla -pratar om, men något färre faktiskt genomför. Är hagelvapnet en ny bekantskap bör du försöka prioritera torrträningen. Du behöver inte träna lika flitigt genom hela din jaktliga karriär, men i början kan det verkligen vara till nytta.

Det är inte så att flest anläggningar vinner. Inte snabbast heller. Prioritera lugna, långsamma lyft där kolvkammen landar mot kinden samtidigt som kolven träffar axeln.

 

45-graderstricket

Hur det ska se ut? Ett gammalt knep är att lägga hagelgeväret till kind och axel och sikta 45 grader uppåt. Luta dig sedan framåt tills vapnet pekar vågrätt. Där har du troligen en ganska bra ställning att sträva mot. En bra skytteinstruktör hjälper dig förstås att hitta helt rätt, men bli inte förvånad om någon variant på 45-graderstricket återkommer där.

Välj rätt hagelgevär del 2: Vi tittar på viktiga detaljer

Sänk sedan kolven ner mot armbågen. Anläggningen blir nu en rörelse tillbaka till ställningen du just lämnade. Högerskyttens vänsterhand driver framåt och högerhanden lyfter. Kolven ska till kinden. Den ska förstås till axeln också, men där hamnar den ändå. Prioritera kindkontakten.

 

Avslappnat

Du kan prova att låta vänsterhandens pekfinger ligga i pipornas riktning och liksom peka mot målet. Det har kanske mest en psykologisk betydelse, men det ska inte underskattas. Känns det bra är det bra.

Tänk också på att stå avslappnat. Fötterna ska inte vara långt isär och du ska inte heller skicka fram den ena långt framför den andra. Bara stå, fötterna en smula isär och högerskyttens vänsterfot pekande mot målet. I en avslappnad ställning är färre muskelgrupper spända och redo att sabotera din jämna anläggning.

 

Skottlinjen

I ett normalt utgångsläge hålls mynningen på linjen mellan öga och mål. Kolven lyfts så att vapnet rör sig som ett gångjärn vid mynningen. Men man kan överväga ett alternativ. Det är att stå i anläggning med piporna i linje mot målet och lyfta hela vapnet rakt uppåt.

Hagelskytte – första steget i arbetet med att anpassa kolven

Piporna snett uppåt är förstås bättre när det är hundar eller jaktkamrater i omgivningen. Det ger också bra kontroll på korn och mynning. Att i stället stå med piporna mer eller mindre mot målet är kanske främst aktuellt när vapnet har korta pipor. Då måste vapnet vinklas brantare uppåt om kornet ska nå siktlinjen, vilket innebär att en ”gångjärnsanläggning” blir en ganska drastisk rörelse. Ju vildare man svänger ett vapen, desto svårare att stoppa rörelsen i rätt läge. Själv använder jag därför utgångsläget med låg mynning då jag jagar med min drilling, men sällan med hagelgevär.

 

Vapenhantering

Tänk säker vapenhantering redan vid all torrträning. Det är precis lika lätt att hantera ett vapen säkert som att slarva och vara farlig. Det handlar bara om vad man vänjer sig vid. Tränar du säkert blir du säker.

Att köpa första jaktvapnen – håll det enkelt

Det skadar förstås inte att göra nödvändiga grovjusteringar av kolven redan från början, men ta inte fram sågen eller måttbeställ en ny kolv hos en kolvmakare förrän anläggningarna känns säkra och likadana varje gång. Börja också skjuta på allvar.

Först därefter är det dags att permanenta kolvmåtten.

 

Kläder och utrustning kan vara i vägen för anläggningen. När det krävs varmare kläder är det klokt att ­kontrollera att inte en hög krage kommer mellan kolv och kind.

Tips på vägen

En duktig instruktör lär dig säkert en del av de här tipsen. Besök en bra skjutskola om du har möjlighet. Men även enkla knep som vi lär ut här kan vara värda att lägga på minnet.

 

Utrustningen i ordning. När du ställer dig på skjutbanans platta har du antagligen lämpliga kläder, men det gäller inte nödvändigtvis på jakt. Kontrollera att kolven inte häktar i jackans tyg i anläggning och att inte kragen kläms mellan kolv och kind. Spännen och knappar bör inte heller få göra ljud mot kolven.

Försök förutse var målet dyker upp och var skottet ska tas.

Detta är enklare på lerduvebanan, men det är ofta möjligt även på jakt. Stå mot tänkt skottplats, vrid dig sedan i midjan för att möta och fånga upp målet. Går du upp till en stående fågelhund, titta inte på hunden eller marken. Håll blicken 2 meter upp och 20 meter ut, så kommer fågeln många gånger att flyga rakt in i din anläggning.

 

Tappa inte startpositionen. På skjutbanan står vi med mynningen i rätt riktning och gör kontrollerade anläggningar. Under rörlig jakt är det inte helt ovanligt att se jägare som bär vapnet i en annorlunda färdigställning nära bröstet, med mynningen någonstans högt och åt sidan. Det ger fladdriga anläggningar. Håll därför mynningen i målets riktning, även om det är lite obekvämt. Och försök behålla god balans i varje steg. Om inte hela tiden, så åtminstone när läget verkar hett.

 

Bland annat på duvjakt gäller det att vara beredd på att fågeln kan kasta i anläggningen. Låt den välja sin nya kurs innan du tar skottet.

Ta dig tid. Var beredd, men inte så spänd att du påbörjar anläggningen så fort du hör lerduvekastaren eller fågelvingar. Fånga målet med blicken först. När du ser det kan du få en riktning och då kan du påbörja svingen redan under anläggningen. I snabba lägen kan skottet gå så fort kolven kommer till kinden. I lugnare lägen får din sving ändå en mjuk start och du slipper ryck eller ändringar.

 

Fullfölj anläggningen. Ett klassiskt sätt att bomma under jakt är att låta skottet gå ögonblicket innan kolven når kinden. Det är lätt gjort när allt händer plötsligt, till exempel om det lättar en hel kull ripor framför fötterna.

Ett effektivt motmedel är att ställa två enkla krav på sig själv – fokusera på en fågel och känn kolven mot kinden. Det kan räcka för att genomföra ett bra skott.

 

Fokus på målet. Den som skjuter kula med öppna riktmedel fokuserar mer på riktmedlen och mindre på målet. Med hagel handlar det först och främst om målet.

Det betyder inte att du ska släppa kornet helt. Försök vara medveten om var du har det, så att du nöter in en bild av var du har mål och korn för att skjuta träff. Ibland kommer du att skjuta snabba skott utan att hinna uppfatta kornet, men det är inte normalläget.

 

Avståndet mellan svärmen och den fallande fågeln talar sitt tydliga språk. Passerar fågel i bra fart kan det vara nödvändigt med mer framförhållning än att bara svinga igenom och trycka av.

Fullfölj svingen. Mängder av hagelskott hamnar bakom ett rörligt mål. Svinga genom målet och fortsätt att röra mynningen snabbare än målet tills skottet gått. Sikta inte, tveka inte, utan driv igenom och tryck. Och behåll kolven mot kinden tills du ser träffen. Bommar du ändå, försök bomma framför.

 

Mät upp himlen. Många situationer kräver bara att du svingar igenom målet och sedan låter skottet gå. Det gäller särskilt när skotthållen är korta samt i varianter av från eller motskott, till exempel fågel i uppflog.

Men det räcker inte vid ett sidoskott på en snabb fågel nära ditt maximala skotthåll. Då måste du inte bara svinga igenom fågeln utan dessutom mäta upp en del himmel innan du låter skottet gå. Hur mycket som krävs varierar med avstånd och hastighet och uppfattas dessutom olika av olika skyttar, men bli inte förvånad om det ibland behövs ett par meter. Höga och snabba fåglar kan kräva så mycket framförhållning att det nästan känns som en annan skytteteknik. Åk inte på exempelvis en andjakt utan att träna detta först.

 

Hitta fågelns nya kurs. Om du lägger kornet bakom en fågel, svingar igenom den och trycker kan du ha tillverkat en perfekt träff. Givet en liten detalj – att fågeln inte ändrat kurs under tiden. En duva kan reagera på jägarens rörelse och kasta, en kråka kan vika upp mot vinden intill uvbulvanen. Vid sådana jaktformer kan det löna sig att hålla inne skottet någon tiondels sekund, så man hinner se om fågeln ligger kvar på sin kurs. Om den faktiskt kastar ger man den ett ögonblick att visa sin nya riktning.

 

Om ditt vapen har korta pipor kan den bästa färdig­ställningen vara att hålla vapnet ungefär riktat mot målet, snarare än att försöka se målet över mynningen.

Lär dig sikta. Rätt som det är står det ett rådjur i passet, eller så sätter sig haren och lyssnar. Många jägare har förvånansvärt svårt att sikta och skjuta med hagelgevär. Träna på det också. Normalt sett ska du se ungefär så mycket spång som om det låg en blyertspenna på baskylen och du såg kornet just över den. Kärnsvärmen tar då en eller ett par decimeter över kornet. Håll alltså strax under det du vill träffa.

 

Avstå långa håll. Hagelgeväret är utmärkt på rimliga avstånd. Begränsar du dig till exempelvis 25 meter kommer även ganska fina hagel att träffa med tillräcklig kraft. Då kan du använda öppna borrningar som gör skyttet enklare. Du kan även använda ganska lätta hagelladdningar, som ger mindre rekyl och dessutom är billigare.

Det finns en och annan jägare som skjuter så bra att de kan dra nytta av en kraftig trångborrning och komprimera ett lägre antal grövre hagel för att vinna ett antal meter maximalt skotthåll, men de flesta varken är eller blir den jägaren.

I stället för att upptäcka dina begränsningar den hårda vägen är det mycket klokare att lära sig en god skytteteknik och hålla igen på skotthållen. Som en liten bonus finns en god chans att omgivningen uppfattar dig som en född mästerskytt. Det är upp till dig ifall du berättar om dina tumregler och timmarna med torrträning.

 

Läs mer

• Ny jägare? Här hittar du massor av av material på Svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay