tisdag 19 mars

Jakt & prylar

En kolv som passar bra är en förutsättning för att hagelskyttet ska bli effektivt och därmed roligt. Det finns enkla knep för att kontrollera att passningen är åtminstone ungefär rätt. Foto: Ulf Lindroth

Hagelskytte – första steget i arbetet med att anpassa kolven

Premium

Att hagelvapnet passar skytten är grunden för ett bra resultat på banan och i markerna. Anpassningen kan vara en noggrann process, men det betyder inte att det är krångligt att undersöka om måtten är någorlunda rätt. Här får du några enkla ­indikatorer.

Att anpassa en hagelkolv kan vara en grannlaga uppgift. Skyttens storlek och kroppsbyggnad spelar in, men även hur vapnet ska användas. Det spelar viss roll om vapnet huvudsakligen ska användas till markvilt eller fågel. I det senare fallet spelar det också roll vilken typ av skott det brukar handla om.

Men när vi talar om särskilda anpassningar för vissa typer av jaktskott, talar vi om specialiserade vapen i händerna på drivna skyttar. De flesta jägare vill helt enkelt ha ett vapen som fungerar för all hageljakt. En allroundlösning. Det innebär att ett vapen med en standardutformning kan fungera utmärkt, förutsatt att några få mått stämmer.

Vapnets längd, vikt och piplängd ska vara någorlunda väl avvägda i förhållande till skyttens storlek. Sedan ska kolven passa. Det senare kan låta en smula abstrakt, men är egentligen inte komplicerat.

 

Bössans längd och höjd

Olof Olsson.

Olof Olofsson är instruktör på Susegårdens skjutskola och möter många hagelskyttar varje år. Han inleder passen med att se på vapnets passning och berättar om de punkter han brukar kontrollera.

– Det viktigaste är längd och höjd, säger han. Skytten kan se och i viss mån känna själv att det passar.

En förutsättning för att kontrollen ska ge rätt utslag är att skytten tränat in en korrekt anläggning. Det förarbetet måste alltså göras. Men givet att anläggningen sitter är resten ganska okomplicerat. Att kontrollera kolvlängden går fort.

– Med vapnet i anläggning ska det rymmas ungefär två fingrar mellan nästippen och högerhandens tumme, för en högerskytt, säger Olof.

 

Avråder

Ett vanligt sätt att bedöma kolvlängd är att greppa pistolgreppet, böja armbågen 90 grader och sedan se hur bakkappan hamnar i förhållande till armvecket. En vanlig uppfattning är att kolven är ungefär lagom lång om bakkappan vilar lätt mot biceps, men Olof avråder från att lita för mycket på den metoden.

– Det mäter bara i förhållande till underarmslängden, men tar ingen som helst hänsyn till längd på halsen eller kroppsbyggnad i övrigt. Vi försöker styra bort folk från det tänket.

 

Indikationen för en lämplig kolvlängd är att det ryms två fingrar mellan näsan och högerhanden vid anläggning. Här ser du var de ska rymmas, men du kan med fördel be en kamrat hjälpa dig med kontrollen.

Som exempel nämner han att en spenslig 19-åring troligen behöver längre kolv än underarmstestet antyder. Personer med kraftig bröstmuskulatur kan i stället behöva en kortare kolv. Men de två fingrarna mellan näsa och hand ger rätt svar även för skyttar med olika kroppsbyggnad.

– Höjden lämnar en del utrymme för eget tyckande, säger Olof. Ska man enbart skjuta markmål behöver man inte se lika mycket av spången. Ska man bara skjuta långa skott på fågel kan det hjälpa att se mer. Man måste ta hänsyn till vad bössan ska användas till.

Men de flesta jägare eftersträvar ett mångsidigt hagelvapen och då väljer Olof Olofsson en medelväg. Med hagelvapnet oladdat – vilket naturligtvis kontrollerats – ber han skytten göra en anläggning mot hans eget öga. Kolven ska ligga naturligt mot kinden, alltså inte hårt mot kindbenet utan i bra kontakt ungefär i höjd med överkäkens tandrad.

– Då vill jag se hela iris, säger Olof.

 

Bilda sig en uppfattning

Mer specifikt innebär det att han vill se hela iris ovanför spången närmast baskylen. Ser han mer av ögat är kolvkammen för hög, ser han mindre är den för låg.

– Det här kan man även kontrollera själv mot en spegel.

 

När skytten riktar vapnet mot instruktörens öga – och vi utgår från att du förstår att detta är ett tillfälle då det är extra viktigt att kontrollera och visa att vapnet är oladdat – ska hela iris synas ovanför spången vid baskylen.

Så enkelt är det alltså att bilda sig en uppfattning om kolvlängd och kolvhöjd. Praktiskt skytte kan visa om det finns behov av någon finjustering, men stämmer de här måtten finns alla möjligheter att komma i gång. 

Naturligtvis finns det fler mått att arbeta med. Inte minst kolvens skränkning, som påverkar träffläget i sidled. Men de flesta moderna hagelbössor har en viss skränkning och brukar sällan kräva någon stor justering.

Olof konstaterar att så länge en högerskytt har ett högerskränkt vapen, och vice versa, så är skränkningen oftast ungefär rätt. Det kan förvisso bli aktuellt att göra justeringar beroende på avståndet mellan ögonen, hur bredaxlad skytten är eller om ansiktet är runt, men måttet är i regel inte lika betydelsefullt som kolvlängd eller kolvhöjd.

 

Harmoni i bössan

Samtidigt är inte kolvmåtten allt.

– Nu har vi inte pratat om piplängd och balans, påpekar Olof. Kolven är en viktig del, men det är harmonin i hela bössan vi vill åt.

Den som behöver förlänga kolven ska absolut överväga längre pipor, föreslår han.

– Bössan ska inte upplevas baktung.

Omvänt får förstås den som behöver kort kolv överväga ett vapen med kortare pipor. Men Olof konstaterar att långa pipor kan vara en fördel för skyttet.

– Vi har märkt efter ett antal tusen utprovningar att vi säljer mer av längre pipor, oftast 76 centimeter. Man kan säga att du ska ha så långa pipor du klarar av, men inte längre.

De här enkla kontrollerna ger inte ett absolut facit för kolvmåtten. Men de ger en tydlig indikation på att måtten är tillräckligt bra för att du ska kunna gå vidare med provskjutning. Eller för att du ska kunna köpa vapnet utan att behöva oroa dig för att det kommer att krävas stora ändringar av kolven.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay