torsdag 27 februari

Jakt & prylar

Publicerad 2 januari 2018 - 11:20

Vi jämför kalibrarna.308 och 6,5x55. Foto: Ulf Lindroth

Vi jämför kalibrarna.308 och 6,5×55. Foto: Ulf Lindroth

Vilken är bäst: 6,5 eller .308w?

Premium

En gång i tiden var 6,5×55 Sveriges vanligaste klass 1-kaliber. I dag dominerar .308 Win nyförsäljningen. Båda kalibrarna har trogna förespråkare och frågan om deras för- och nackdelar kan fortfarande tända heta debatter. Vi petar in en pinne i brasan.

Kravet på att ett vapen och en kaliber ska vara mångsidigt blir mindre och mindre viktigt i takt med att vapengarderoben fylls på och varje vapen kan användas mer specialiserat. Men så är det inte från början. Det första klass 1-vapnet som köps kan bli flitigt använt och få följa med på alla möjliga jakter. Dessutom kan det bli vapnet som formar ägarens skyttevanor.

Det första kravet blir att kalibern ska fungera till all jakt. Men det är minst lika viktigt att den är lätt att skjuta bra med. Så länge prestandan är tillräcklig framme i viltet gäller därför att mindre rekyl är bättre. Billig övningsammunition är också ett stort plus.

 

Ingen duktig skytt

Redan där står det klart att kalibrar i den lättare änden av klass 1-skalan är bättre än kalibrar i den tyngre änden. Är ammunitionen dyr blir skytten aldrig duktig och då hjälper ingen anslagsenergi i världen. Är rekylen kraftig är det också osannolikt att skytten presterar bra. När goda skyttevanor är skapade kan ett kraftigare vapen ge fördelar, men i början är det sällan rätt.

 

Bra utbud av ammunition

Kaliber 6,5×55 klarar kraven för klass 1, men inte mycket mer. Med .308 Win är marginalen större, men båda är relativt lätta klass 1-kalibrar med måttlig rekyl. De har också de billigaste och bästa utbuden av övningsammunition bland klass 1-kalibrar på den svenska marknaden. En av de här båda kalibrarna blir nybörjarens bästa val.

.308 Winchester var populär redan innan, men tog ytterligare marknadsandelar då ett förbud mot bly i kulammunition började diskuteras. Lättare kulmaterial skulle nämligen göra det svårt för 6,5×55 att uppfylla klass 1-kraven på kulvikt och anslagsenergi.

 

Inget blyförbud

Men vi har fortfarande inget blyförbud. Det verkar inte heller omöjligt att kraven, i händelse av ett blyförbud, anpassas för att behålla 6,5×55 i klass 1, även med en aning lättare kulor. Därför är den viktigaste jämförelsen fortfarande hur de två kalibrarna faktiskt fungerar. Här betygsätts kalibrarna från ett till fem i en rad moment.

 

6,5×55 vs .308 Winchester

Effekt i större vilt. Kulorna från .308 träffar med högre anslagsenergi, men i den största undersökning vi hittat (1 717 älgar skjutna med 6,5×55 och 943 med .308 Win) gör det inget avtryck. I genomsnitt användes 1,5 skott per älg med 6,5×55 och 1,7 skott per älg med .308 Winchester. Genomsnittlig flyktsträcka efter förstaskottet var 41 meter med 6,5×55 och 38 meter med .308 Winchester. Det får sägas vara oavgjort.

Räknar du med närkontakt med björn eller vildsvin bör .308:ans högre anslagsenergi ge en pluspoäng, men i praktiken väljer du kanske en kraftigare kaliber.

6,5×55: 3

308 Winchester: 4

 

Blodspår. En större kuldiameter anses kunna ge bättre blodspår främst på feta vilt, även om skillnad-en mellan så här närliggande kalibrar kan diskuteras. Frekvensen genomskott påverkas mer av kulval än kaliberval.

6,5×55: 2

308 Winchester: 3

 

Köttförstöring. Kulvalet har större betydelse än kalibern, men båda är lugna och måttliga kalibrar.

6,5×55: 4

308 Winchester: 4

 

Lämplig verkan i småvilt. Båda kan ge utmärkt skottverkan i fågel med helmantelkulor, men 6,5×55 har fördel då varmintkulor använts på räv.

6,5×55: 4

308 Winchester: 3

 

Rekyl. Fabriksladdningar med jaktammunition och övningsammunition använder lättare kulor i 6,5×55 och i regel är de även lite långsammare. Det ger avgjort mindre rekyl. Men båda är klass 1-kalibrar med relativt liten rekyl.

6,5×55: 5

308 Winchester: 4

 

Precision. Båda används med framgång på precisionskrävande tävlingar, men mindre rekyl gör 6,5×55 något lättare att skjuta bra med under jakt.

6,5×55: 5

308 Winchester: 4

 

Kulbana. Med jaktkulor och med normala piplängder är ingen av kalibrarna särskilt flackskjutande, men .308 Win har ett litet övertag tack vare högre utgångshastigheter. Väljer man piplängd efter kalibern och väljer en kula med hög ballistisk koefficient har 6,5×55 däremot ett klart övertag.

6,5×55: 4

308 Winchester: 3

 

Vindavdrift. Vinden är inget större problem vid jakt på klass 1-vilt, men ibland vid småviltjakt, säljakt eller tävlingsskytte på långhåll. Kulvalet har stor betydelse men 6,5×55 är generellt avsevärt mindre vindkänslig.

6,5×55: 4

308 Winchester: 3

 

Utbud av ammunition och kulor. Det säljs ammunition från fler tillverkare och i fler varianter till .308 Win. Kulutbudet är enormt. Ammunitionsutbudet i 6,5×55 är mindre, men fortfarande stort. Det finns gott om bra kulor.

6,5×55: 4

308 Winchester: 5

 

Pris på ammunition. Motsvarande ammunition är i regel klart billigare i 6,5×55, men å andra sidan finns en del lågprisalternativ enbart i .308 Win. Båda är billigare att skjuta än andra klass 1-kalibrar.

6,5×55: 4

308 Winchester: 3

 

Lådans längd. .308 Win kan byggas i något kortare lådor och vapnet blir därmed lite kortare och smidigare.

6,5×55: 3

308 Winchester: 4

 

Piplängd. I 6,5×55 används långsammare krut vilket gör att den presterar bäst med en relativt lång pipa. Det är inte lika viktigt med .308 Win.

6,5×55: 3

308 Winchester: 5

 

Slutbetyg

6,5×55: 45

308 Winchester: 45

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Längtar efter tidiga morgnar i skogen med människans bästa vän 🍂 ...

Växer så det knakar! Iza 11v. 💫🐕#murrebobäckens #östlaika #laikajakt #laika #älg #vildsvin #svenskjakt #jakt #älghund #grishund #spets murrebobackens_kennel ...

En vit "jösse" blev det för dala_jakt närhan släppte hund tillsammans med sin far. 🐰⁠

Grattis säger vi!⁠#svenskjakt #jakt #skitjakt #stövare #jaktforlivet #jaktförlivet #jägarliv #jakthund #jakthundar #jaktförlivet #jaktliv #jaktärjakt #jaktsäsong #jaktlycka #jägare #jagar #harjakt #stövarjakt
...

Förberedelser & packning inför fjälljakt
Del 3 – Nödutrustning

Finns nu att läsa på Facebook

#nextgenhunting #dagensjaktbild #swedenishunting #swe_hunters #jaktjournalen #jaktärjakt #jaktforlivet #svenskjakt #jägareförbundet #jjbilden #nödutrustning #safetyfirst #safetyequipment #nöd #komet #silva
...

pinewoodhunting_official har ett stort utbud av jaktkläder både för män och kvinnor, men även för barn.
😀
VAD BLIR NÄSTA JAKTPLAGG DU SKALL KÖPA?
.
.
#jaktkläder #Interjakt #jaga #jägare #svenskjakt #pinewood
...

sagstedts_jakt : Väntar du på upptag? 😁😉
.
.
#lafayetteradio #jaktradio #jakt #drevjakt #svenskjakt #jaga #jägare #jaktteknik #skitjakt
...

Förberedelser & packning inför fjälljakt
Del 3 – Skidutrustning

Finns nu att läsa på vår Facebook 😎

#åsnes #combatnato #alfa #alfaoutdoor #stighud #xxl #xxlsportochvildmark #vitablixten #nextgenhunting #dagensjaktbild #swedenishunting #swe_hunters #jaktjournalen #jaktärjakt #jaktforlivet #svenskjakt #jägareförbundet #jjbilden #nikon #canon #huawei #freedom #veteran #nature #wilderness #viltvård #turskidor
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay