torsdag 4 juni

Jakt & prylar

Publicerad 18 juni 2014 - 16:34

JO-kritik mot polisen för licenshanteringen

Ska kritiken från JO leda till att polisen skärper sig och att jägare och sportskyttar slipper vänta flera månader på att få sina licenser? Foto: Jan Henricson

Justitieombudsmannen kritiserar polisen för oacceptabelt långa handläggningstider av licensansökningar. Enligt JO uppfyller inte polisen i Västra Götaland, Halland, Skåne och Stockholms län förvaltningslagens krav på snabb handläggning.

JO har hanterat ett stort antal inkomna anmälningar mot långa handläggningstider av vapenlicenser. Enskilda jägare och sportskyttar har agerat, men också Vapenhandlarnas förening har skrivit till JO om vilka problem vapenhandeln drabbas av.
I ett särskilt yttrande har Rikspolisstyrelsen försökt förklara varför jägare och sportskyttar får vänta i flera månader på att få sina licenser.
Och nu kommer alltså svaret från JO. Sammanfattningsvis kan man säga att JO underkänner Rikspolisstyrelsens förklaringar, och kritik riktas på en lång rad områden.

 

Omfattande kritik
I beslutet, som är nio sidor långt, kritiseras myndigheterna för att inte följa förvaltningslagen, för att inte ha bättrat sig trots upprepad kritik och för att vara ”fullständigt passiva” när det gäller ansökningar av vissa vapentyper.
JO framhåller också att handläggningstiderna har stor betydelse för handeln och att handlare kan lida ekonomiskt skada. JO skriver:
”Vapenlagstiftningen och tillståndsgivningen har stor samhällelig betydelse. Kravet på tillstånd för att bland annat inneha och handla med vapen innebär att det ur flera aspekter är viktigt att ärendena handläggs snabbt och effektivt.” Och vidare: ”Den ekonomiska betydelsen för dem som handlar med vapen kan också blir stor.”

 

Brister i service
Polismyndigheterna får också kritik för att inte uppfylla serviceskyldigheten enligt förvaltningslagen. JO skriver:
”Under handläggningen av detta ärende har det kommit in synpunkter på polisens handläggning av vapenärenden också i andra avseenden än handläggningstider. Det har till exempel framförts att det tar lång tid för polismyndigheten att utse handläggare i ärenden och att det är svårt att få kontakt med handläggarna. Det som kommit fram ger anledning att erinra om den serviceskyldighet som bland annat framgår av paragraf 4 i förvaltningslagen.”
I beslutet skriver JO att man ser positivt på åtgärder som polisen säger sig ha vidtagit för att komma till rätta med de långa handläggningstiderna och man utgår från att ”polisen kommer att ägna fortsatt uppmärksamhet åt problemet”.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

kladhusetfalerum i Östergötland har en jaktavdelning och där finner ni givetvis Lafayette! 👌🏻
.
.
.
#lafayetteradio #jaktpryl #jaktbutik #jaktradio #jägare #Östergötland #svenskjakt #lafayette
...

The beretta 686 and 693.
Both lovely shotguns 😍

#beretta #beretta693 #beretta686 #berettashotgun #berettashotguns #hagelgevär #shotgun #walnut #svenskjakt #swe_hunters #swedenishunting #nordichunter #sundsvall #timrå #jaktjournalen #jjbilden #jagt #jagd #jakter #chasse #caza #nextgenhunting #nikon #canon #huawei
...

Hoppas åtel aktiviteten är igång till helgen så man kan vaka lite vildsvin 🐗😍
.
.
.
.
.
.
#vildsvinsjakt #wildboarhunting
#jaktbilder #jakttjej #vildsvin
#boarhunting #svenskjakt
#jaktliv #åteljakt #chevaliersweden
#royalhuntingsweden #jägerin
#jagd #wildboar #girlswhohunt
#outdoors #whatgetsyououtdoors
#tjejersomjagar #huntress #hunting
#instahunt #hunter #tikkat3x
#tikkarifles #huntingrifle #jaktstil
#jaktpuls #widforss #tikkafirearms
...

Ikke akuratt det jeg håpet å gå på åtelen😂🐇 #åteljakt #hare #vildsvinsjakt #kikkertsikte #zeiss #sauer #sauer202 #atec #atechsilencer #normaammo #svenskjakt #boarhuntersweden #huntingaddiction #jaktegal #jakt #jeger #hunting #hunt #jaktogfriluft #jaktochjägare ...

Någon som behöver en jakthund? Sixten är än så länge obokad i höst. #staffordshirebullterrier #sixtenthestaff #jakt #svenskjakt ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay