En nödvändig detalj i jakten är det första vapnet. Svensk Jakts vapenexpert Ulf Lindroth tipsar om vad du ska tänka på när de första vapnen ska införskaffas. Foto: Ulf Lindroth

Att köpa första jaktvapnen – håll det enkelt

Premium

Ett av den nyblivna jägarens första beslut är vilka vapen som ska köpas in. Den som prioriterar enkla standardvapen och kan tänka sig begagnat kan spara en hel del pengar. Sikta därför på funktion och skjut eventuell lyx på framtiden.

Utbudet av vapenmodeller och kalibrar är tillräckligt stort för att förvirra de flesta rutinerade jägare. En potentiell förstagångsköpare har det definitivt inte lättare. Men om du skär genom bruset och frågar dig vad du behöver blir det enklare.

Eftersom Sverige är ett land med starka klövviltstammar brukar checklistans första punkt bli ett kulvapen i klass 1. Den vanliga cylinderrepetern är beprövad och i många fall förhållandevis billig. Om du inte har något särskilt skäl att välja en annan vapentyp börjar du där.

 

Funktion före form

Låt gärna vapnet se lite alldagligt ut. Träet i en gevärsstock behöver inte ha den vackraste ådringen. Syntetstockar kanske ser trista ut, men de är tåliga. En alldeles vanlig slank förstock är praktisk när du ska skjuta från skjutkäppar eller ta stöd mot en trädstam. Men tillvalet ställbar kolvkam får ett plus i kanten. Har du god kindkontakt när du ser genom kikarsiktet skjuter du nämligen bättre.

Vi testar studsarpaket i budgetklass

Kalibern blir med fördel en vanlig standardkaliber. Det innebär ett stort ammunitionsutbud, relativt billig övningsammunition och måttlig rekyl.

Av goda skäl dominerar kalibern .308 Winchester marknaden. Om du främst fokuserar på klövvilt behöver du inte fundera mycket längre. Men anar du att du även kommer att jaga mycket småvilt kan du gott överväga den tidigare svenska favoritkalibern 6,5×55. Den klarar visserligen inte dagens klass 1-krav med blyfri jaktammunition, men den fungerar utmärkt på allt klövvilt med normala jaktkulor. Med andra kulor är den ett bra val för olika slags småvilt.

 

Rent tryck

Det finns naturligtvis fler bra kalibrar, men välj dem inte utan att först ta en titt på utbud och priser på handlarens ammunitionshyllor.

Studsaren ska ha ett rent tryck med en ganska rejäl avtrycksvikt, gärna kring 1,5 kilo. Då blir vapnet både lättskjutet och säkert.

Webb-tv: Så skjuter du in studsaren

Säkringen ska vara distinkt och helst relativt tyst. Slutstycket får förstås gärna gå mjukt och jämnt och ett stort magasin kan vara ett plus, men båda delarna är underordnade funktionen. Det viktigaste är att matningen aldrig krånglar, oavsett kulform.

Ett vanligt råd är att börja med en begagnad studsare för att hålla priset nere. Det finns definitivt många bra begagnade vapen på marknaden. Köper du begagnat från en handlare får du kanske betala lite mer, men du ska i stället få en garanti för skick och funktion. Det är inget dumt alternativ.

 

Testa precisionen

När det gäller begagnade vapen bör precisionen testas före köp. Om du inte tränat så mycket, be någon van skytt att hjälpa dig med provskjutningen. Testa helst några olika ammunitionstyper och var noga med skjutstödet, men ställ ändå rimliga krav. Räkna inte med att skjuta hål i hål med ett obekant vapen och fabriksammunition. Håller du femskottsserier inom fem centimeter på 100 meter är det godkänt och inom tre centimeter är riktigt bra.

Ta även en titt på handlarnas olika vapenpaket. De inkluderar i regel studsare, kikarsikte och ljuddämpare. Paketen brukar ge mycket studsare för pengarna och ljuddämparna är i regel bra modeller. Även optiken brukar fungera och få jobbet gjort, även om det är vanligt med ganska okända lågprismärken.

Kikarfästen är en jämförelsevis billig detalj som har en avgörande roll i systemet. Där ska du inte spara. Vapentillverkarnas egna märkesfästen är ofta bra liksom vissa eftermarknadsfästen.

 

Hagelgeväret

Vapen nummer två blir med fördel ett hagelgevär. Visserligen jagar svenska jägare mest med kula, men när du har ett praktiskt kulvapen i klass 1 klarar du redan det mesta. Är du särskilt intresserad av småviltjakt med kula kanske du prioriterar ett klenare kulvapen högre, men för de flesta ger ett hagelgevär som andravapen största möjliga bredd.

Fälthöns, duvor, änder och hare jagas nästan bara med hagelgevär. Hagel används också flitigt vid jakt på gäss, skogsfågel och ripa, samt vid räv- eller rådjursjakt med drivande hund.

Enklast är att börja med en hagelbock. Brytvapen signalerar säkerhet tydligast av de olika hagelvapnen, vilket brukar uppskattas av jaktkamrater. Sida-vid-sida är ett bra alternativ, men utbudet är mindre. En halvautomat kan å andra sidan laddas med ett extra skott och är lättare att ladda om i trånga gömslen, så blir du biten av fågeljakt är den ett perfekt komplement till bocken.

 

12 eller 20?

Valet står i praktiken mellan kaliber 12 och 20. Skillnaden mellan de båda är knappt märkbar på jakt, men kaliber 12 är vanligast och därför är också utbudet av ammunition störst. Det gäller inte minst billig övningsammunition. Men förutsättningarna att få ett litet och nätt vapen som ändå inte sparkar för mycket är särskilt goda i kaliber 20.

Vapnet ska vara godkänt för stålhagel. Det är nästan alla moderna vapen, så det finns ingen anledning att pruta på det.

Åtta punkter – så köper du begagnat hagelgevär

Utbytbara choker är ett plus, men de är inte nödvändiga. Undvik framför allt att bli sittande med fasta trångborrningar i den trängre änden av skalan. 1/4 trångborrning kan sägas vara en bra allroundborrning, medan full trångborrning främst gör det svårare att träffa. Kombinationen öppet borrade pipor och måttliga skotthåll är för de allra flesta vägen till ett framgångsrikt jaktskytte.

Vad är bäst? Hagelbock eller halvautomat

Säkringen ska vara automatisk. Vapnet ska alltså säkras när det bryts. Det är standard på jaktvapen, men inte på sportskyttevapen, så kontrollera den detaljen. Ejektorer som kastar ut tomhylsorna är definitivt ett plus, men de är inte heller nödvändiga.

 

Anpassa hagelgeväret

Sist, men inte minst, ska hagelgeväret passa dig. Det är en förutsättning för att skyttet ska stämma. Du behöver inte leta tills du hittar ett vapen som passar perfekt. En liten person bör undvika att köpa ett extra långt och tungt vapen eller tvärtom, men mindre kolvjusteringar ska inte avskräcka dig från ett i övrigt bra köp. Du kan antagligen göra provisoriska ändringar själv och låta en kolvmakare ta vid när tiden är inne för permanenta ändringar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay