söndag 21 april

Jakt & prylar

Den första studsaren är ett viktigt köp. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar studsarpaket i budgetklass

Premium

Vi har testat fem ­studsarpaket i budgetklass. Testet kommer att publiceras i Svensk Jakts decembernummer men du som är inloggad prenumerant kan redan nu läsa och ladda hem testet här.

Den som ska köpa sin första studsare har mycket att fundera på: kaliber, tillverkare,  modell. Och vilket kikarsikte behövs? Ska vapnet förses med ljuddämpare och i så fall vilken? Valmöjligheterna är många.

Men den första studsaren kan gott få vara ganska enkel. Det som behövs är ett funktionellt och smidigt vapen som passar på de flesta vanliga jaktformer och klarar enkla säkra jaktskott. Med det första vapnet bygger man erfarenhet. Mer specialiserade krav kan med fördel sparas till senare.

Därför är jakthandelns olika studsar-paket en bra idé. De lite billigare paketen är i regel standardstudsare i en vanlig klass 1-kaliber med ett kikarsikte som klarar vardagsjakten.

 

Under 20 000 kronor

Vi har tittat närmare på fem paket i prisklassen under 20 000 kronor.
I flera avseenden är de lika varandra. Alla har syntetstock med rembygelknoppar och med undantag av Haeneln i .30-06 är samtliga i kaliber .308 Win, vilket är storsäljaren i dag. Så det handlar om fem praktiska val.

Fyra av fem har ljuddämpare men saknar öppna riktmedel, vilket är helt i linje med hur de flesta utrustar sina studsare. Där blir Haeneln ett alternativ för den som resonerar annorlunda.

Överlag är paketen enkla – men förnuftigt sammansatta och prisnivån är riktigt bra. Men funktionen då?

 

Överträffade förväntningarna

Vi har testat precisionen, men ställde inga orimliga krav. Nybörjarens klövviltsvapen behöver inte leverera mycket mer än den gamla snusdosan på 100 meter. Däremot behövs det bättre precision för småviltjakt och därför är det roligt att se att paketen överlag överträffade förväntningarna.

Vi har även betygsatt en del annat som har praktisk betydelse; sådant som rör omladdning och avfyrning, stockens utformning samt optikens egenskaper. Det allra mesta rörande vapnen är bra, vilket gjorde testet roligt att genomföra. Det är glädjande att en ny jägare kan få tag på en bra skjutklar första studsare till ett rimligt pris.

 

Frågetecken?

Finns det några frågetecken gäller de kikarsiktena. Optiken är i regel godkänd utan extra beröm och där det finns belysning är den fungerande utan att imponera. Justeringsrattarna är oftast inte särskilt exakta. Men förstoringsomfång och objektivdiametrar är praktiska och siktena bör vara fungerande instegsmodeller.

Vi har noterat åtskilliga detaljer utan att betygsätta dem, till exempel paketens totalvikt, totallängd, piplängd samt kolvlängd (från bakkappa till avtryckare). Samt naturligtvis priset.

Vad gäller tillbehör har vi bara redovisat hårdvara i form av ljuddämpare och kikarfästen. Varianter på paketen kan förekomma med ytterligare utrustning och något skiftande priser, men det kontrollerar du hos din handlare.

 

Ladda hem testet för studsarpaket i budgetklass här (pdf)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay