tisdag 19 mars

Jakt & prylar

En begagnad hagelbock kan vara ett billigt sätt att komma igång med till exempel sjöfågeljakt. Foto: Ulf Lindroth

En begagnad hagelbock kan vara ett billigt sätt att komma igång med till exempel sjöfågeljakt. Foto: Ulf Lindroth

Åtta punkter – så köper du begagnat hagelgevär

Premium

De flesta jägare behöver ett hagel­gevär, men alla har inte någon större budget för köpet. Ett begagnat vapen kan vara lösningen. En hagelbock med några år på nacken brukar kunna ge bra funktion till ett rimligt pris.

Idag väljer de flesta jägare att köpa nya vapen. Det innebär att utbudet av begagnade vapen är stort och priserna ofta bra – ur köparnas synvinkel. Den som vill bygga upp en vapengarderob utan att ruinera sig kan dra nytta av det.

Priset är förstås inte den enda anledningen att någon köper ett begagnat hagelvapen. Många jägare uppskattar gammalt fint vapenhantverk och andra vill komma över ett toppvapen till ett överkomligt pris. Men det är inte de köpen vi fokuserar på här.

 

Bra vapen till rätt kurs

Här lyfter vi möjligheten att köpa ett bra bruksvapen av en vanlig typ utan att ta någon större ekonomisk risk. Vi har valt hagelbocken eftersom den är vanligast.

Köper du begagnat från en vapenhandlare får du i regel betala lite mer än om du köper från en privatperson, men å andra sidan brukar du få vissa garantier. I så fall kan du fokusera mest på punkt 1–3. Köper du vapnet i befintligt skick från en privatperson går du igenom hela listan. Väg dessutom in priset i ditt beslut – om du köper till rätt kurs finns möjligheten att sälja vapnet utan större förlust ifall du ångrar dig.

 

Kaliber 12 är ett säkert kort, men kaliber 20 kan vara ett bra alternativ.

Kaliber 12 är ett säkert kort, men kaliber 20 kan vara ett bra alternativ.

1. Välj bland rätt vapen

Vi har fokuserat på den praktiska och vanliga hagelbocken, men om sida-vid-sida eller halvautomat passar dig bättre så ska du förstås gå på den känslan.

De stora kvalitetsmärkena är i regel säkra andrahandsköp, men står lite högre i kurs. Även andra märken kan naturligtvis vara bra, men det kan finnas anledning att granska dem mera noggrant.

Kaliber 12 är klart vanligast. Kaliber 20 kan inte skjuta riktigt lika tunga laddningar som kaliber 12, men brukar upplevas som lika effektiv under praktisk jakt. Kaliber 20 har dyrare övningsammunition, men ger vissa fördelar om du prioriterar ett lätt vapen med god balans.

 

Utbytbara choker är bra, men kontrollera att de går att lossa.

Utbytbara choker är bra, men kontrollera att de går att lossa.

2. Snäva in urvalet

Det klassiska hagelvapnet i kaliber 12 väger strax över tre kilo. Ett skyttevapen kan vara lite tyngre och en fjälljägare kanske funderar på en lättviktsmodell, men en normal vikt innebär en bra kompromiss ifråga om smidighet och rekyl.

Långa pipor kan bidra till en jämn sving, medan korta pipor kan göra vapnet snabbare i anläggningen. Men en normalstor jägare är oftast bäst betjänt av pipor i normallängd.

Ejektorer är en fördel, men inte nödvändiga. Utbytbara choker gör vapnet mer anpassningsbart, men är inte heller nödvändiga. Fasta trångborrningar bör vara relativt öppna och vapnet bör vara godkänt för stålhagel.

 

3. Känn hur vapnet passar

Den enskilt viktigaste faktorn för hur du kommer att skjuta med ett hagelgevär är hur det passar just dig. Kolvens längd, kolvkammens höjd och kolvens skränkning i sidled är de viktigaste måtten. Be gärna en kunnig person om hjälp med att se hur väl vapnet passar.

Om vapnet känns välbalanserat och hamnar alldeles rätt i anläggningarna är det ett stort plus, men om du gillar vapnet i övrigt kan förstås felaktiga kolvmått ändras av en kolvmakare.

 

4. Pipornas skick

Se mot ljus, snett genom loppet. Vrid loppet och sök efter skuggor som kan tyda på bulor.

Se mot ljus, snett genom loppet. Vrid loppet och sök efter skuggor som kan tyda på bulor.

Chokerna ska kunna lossas utan onormalt motstånd.

Om en pipa har en mycket liten bula efter ett slag utifrån behöver det inte innebära något problem, men en stor bula eller en skottbula som orsakats av högt tryck i pipan ska undvikas.

Du upptäcker lättast bulor genom att titta genom loppen mot en ljuskälla. Vrid runt piporna och titta från båda håll.

Lite lätt rost i loppen är inte något avgörande problem, men gravrostangrepp vill du inte se.

En svacka på spången kan åtgärdas ganska enkelt, men sitter spången lös är det dyrare att åtgärda. Undersök det senare genom att hänga piporna i rekylklackarna och knacka till dem med ett hårt föremål i plast eller trä. De ska då ringa till med en ren ton, som en stämgaffel. En dov eller oren ton kan tyda på att spången är delvis lös.

 

Repor är skönhetsfel. Sprickor är tecken på problem.

Repor är skönhetsfel. Sprickor är tecken på problem.

5. Kolvens skick

Om kolven modifierats av en tidigare ägare sjunker andrahandsvärdet, särskilt om det är fult gjort.

Det kan faktiskt vara en fördel om du vet att du ändå räknar med att låta en kolvmakare anpassa din kolv. Och om det är snyggt gjort och kolven passar dig bra är det åtminstone inte någon nackdel.

Repor och märken i kolven har ingen praktisk betydelse. Däremot kan sprickor i kolvträet tyda på problem.

Se särskilt upp bakom lådstjärten och i kolvhalsen. Alla tecken på att träet rört sig i förhållande till metallen är varningstecken. Likaså hemmagjorda förstärkningar eller en kolv som glappar då du belastar den. Om du lossar förstocken och försiktigt lägger lite press på dess sidor inifrån, till exempel med ett skruvmejselskaft, kan du upptäcka eventuella sprickor även i den.

 

Med kolven under armen och det här greppet kan du känna om piporna glappar i sidled i baskylen.

Med kolven under armen och det här greppet kan du känna om piporna glappar i sidled i baskylen.

6. Mekanismens skick

Om du med vapnet stängt lossar förstocken, håller vapnet upp och ner med kolven under armen och öppnad toplever och vickar piporna i sidled kan det hända att du känner ett glapp. Det är ett tecken på slitage. I de flesta fall kan det åtgärdas, men det bör påverka priset.

Det finns ett par test av säkringen som ger en vink om att en vapensmed bör få titta närmare på vapnet. Om du belastar avtryckare på ett spänt och osäkrat vapen lätt ska du känna en liten rörelse framåt när du säkrar vapnet. Och om du mätt avtrycksvikten kan du spänna upp vapnet igen, säkra det och belasta avtryckaren hårt.

Om du därefter osäkrar och mäter avtrycksvikten igen ska den inte vara lättare än tidigare.

Ejektorer ska förstås fungera, men du kan testa ytterligare ett möjligt fel. Avfyra överpipan och öppna precis till den punkt där hylsan kastas ut. Om du laddar om och stänger vapnet utan att bryta det längre så ska mekanismen vara spänd och nästa skott kunna avlossas.

 

Provskjut och känn efter att du trivs med vapnet.

Provskjut och känn efter att du trivs med vapnet.

7. Skjut vapnet

Kontrollera att vapnet passar och träffarna hamnar rätt. Känn efter om du faktiskt trivs med vapnet. Piporna på en bock brukar samskjuta, men du kan gärna testa genom att sikta och skjuta en pipa i taget mot papp.

Enstaka vapen låter ibland båda piporna gå samtidigt. Det kan gå att provocera fram genom att skjuta tunga laddningar. Testa med förstaskott från både under- och över-pipa. Det tråkiga med testet är att du får en rejäl spark om båda piporna går, men hellre före än efter genomfört köp.

En klick under provskjutningen behöver inte vara ett tecken på problem. Upprepas det med olika sorters ammunition är det dock ett varningstecken. Slagstiftens spetsar ska vara runda och jämna.

Om slagstiftet slår igenom tändhatten behöver det åtgärdas.

 

Praktiskt jaktskytte av Christer Holmgren är full av kunskap för den som funderar på att köpa begagnat vapen och Stora vapenguiden ger dig en bild av prisläget.

Praktiskt jaktskytte av Christer Holmgren är full av kunskap för den som funderar på att köpa begagnat vapen och Stora vapenguiden ger dig en bild av prisläget.

8. Läs på

Priset är viktigt vid ett begagnat köp. I Stora vapenguiden (som kan beställas från guiderna.com) publiceras årligen priser som betalats vid vapenauktioner. Publikationen är väl värd sitt pris om du går i vapenköpartankar.

Vill du läsa mer om vapens funktion och alldeles särskilt om köp av begagnade vapen rekommenderas boken Praktiskt jaktskytte av Christer Holmgren. Den kan beställas från en rad bokhandlare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay