måndag 27 januari

Jakt & prylar

Publicerad 30 december 2019 - 08:30

Under hösten har Svensk Jakt testat fem byxor för en rörlig jakt. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar byxor för rörlig jakt

Premium

Under hösten har vi testat fem ­byxor för den rörliga jägaren. Det är svala byxor, lämpliga innan snön kommer. Tänk ripjakt, skogs­fågel­jakt eller älgjakt i vidsträckta marker. Men de passar även vid andra jakter eller på en fjällvandring.

Jaktbyxor kommer i många olika former. Det finns ett stort utbud av varma och vattentäta byxor för passkyttar, det finns mjuka och tysta smygjaktsbyxor och en hel del smått och gott däremellan. Men det finns en kategori jägare som ganska ofta hörs klaga på utbudet – de som av olika skäl hänger på sig en större eller mindre ryggsäck och älgar i väg genom skogar och över fjäll i slutet av augusti eller september, då det kan bli tal om att gå mil. Inte sällan i varmt väder.

 

Många specifika krav

I det här sammanhanget är inte membran aktuellt. Det behövs en betydligt bättre andningsförmåga än så och eftersom kläderna ändå blir blöta är det viktigaste att de torkar snabbt. Det talar för ett enda lager tyg i en kvalitet som ventilerar bra. Sådana byxor har blivit ovanligare under de år då membranplagg dominerat marknaden. Men även utan membran är det bra om byxorna har ventilationsöppningar.

Byxorna ska dessutom sitta smidigt och märkas så lite som möjligt. Det kräver bra skärningar. Fickorna belamras med allt från kåsor och mobiler till kartor och plånböcker och kanske en handenhet till hundpejlen, så de bör vara rymliga och gärna många. Byxbenen bör kunna stramas åt runt kängskaften och låsas, både för att det är lättare att smyga med smala byxben och för att inte byxbenen ska halka upp ifall man trampar ner i en myr eller måste forcera täta videsnår.

 

Speciella materialval

Eftersom det är fråga om jaktbyxor bör de förstås helst även vara ljudlösa. Men det kräver speciella materialval och kan kosta både i fråga om ventilation och slitstyrka. Alltså krävs det en kompromiss.

Ripjägaren och trädskällarjägaren kan acceptera en del ljud och kan prioritera funktionen i övrigt. Den som jagar skogsfågel med stående hund kan vara lite känsligare för ljud och älgjägaren med löshund är det i ännu högre grad.

 

Utvecklingen går framåt

Med tanke på kravspecifikationen är resultatet av testet bra. Alla de testade byxorna får godkänt. Visserligen bör varje användare se till att välja utifrån sina behov och preferenser, men det är i varje fall inte svårt att hitta bekväma byxor med god ventilation. De behöver inte ens vara dyra.

Betyder det att allt är så bra det kan bli? Inte riktigt. Om vi gör ett liknande test om några år hoppas jag att vi ser fler byxor med stora bälgfickor och åtminstone några med utrymmen för separata knäskydd. Tystare material står också på önskelistan. Men det kommer alltså inte att gå någon nöd på oss medan vi väntar.

 

Testvinnare

Testets vinnare blev Klättermusen Gere 2.0 Pants Regular M. En smidig byxa som ger ett mycket rejält intryck och passar i många jaktliga sammanhang. Fickorna kan lastas ordentligt och materialet ventilerar bra. Det står också emot väta bra och torkar snabbt. Men du bör kanske tänka två gånger ifall ljudnivån är din högsta prioritet.

 

Läs hela testet

Du kan ladda hem hem hela testet av jaktbyxor för rörlig jakt här (pdf)

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Lilla Bästa! Håller husses #swingblade när han tar på sig skärpet inför dagens jakt! #jaktlabrador #svenskjakt #livetpålandet #ekaknives ...

Asså rävskabb... måste vara ett hemskt sätt att dö på. Jag avslutade honom när han passerade mitt pass. #livetpålandet #svenskjakt #rävskabb ...

Viltet hedras! #jakt #drevjakt #vildsvin #älg #rådjur #räv #svenskjakt #viltparad ...

Säsongens sista drevjakt på lövet idag och vi fick en riktigt fin avslutningsjakt 🦌🐗💥👍 #siggehansson satte fart på en hel del vildsvin i vanlig ordning👍 Han la 13km i såten utan att vara ur såten en enda gång och gubben valde att ta ett litet bad efter avslutat arbete😋 ...

When your down on your last shot at the range - take some pics.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#tikka #gunfreaks #vortexnation #vortexoptics #longrange #gunsdailyusa #shooting #outdoors #65creedmoor #weaponsdaily
.
#longrangehunting #hornady #jakt #jagt #hunt #hunting #jagd #cabelas #targetpractice #nature
.
#hunter #boltgun #precisionrifle #weapon #magpul #gun #svenskjakt #gunfanatics #rifle #gunsdaily
.
.
.
magpul
distance.shooters
tikkafirearms
tikka_international
astrosweden_jaktoskytte
hornadymfg
boltgunners
krg_ops
...

Jaktkompisar är minst lika viktiga som jaktradion, eller hur...😉⁠


Bild annaalvestal⁠
#jaktkompis #jaktkamrat #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jakttjej #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #jaktjejer #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt #drevjakt
...

Vilket himla lyckat avslut på denna säsong! Såt nr 1 var det fullt drev men tyvärr gick det iväg mot stor väg så kopplade Dino, tänkte jag går upp och släpper igen och visade sig vara rätt beslut efter 40 minuter drev så kom rådjuret fram till mig på 15 meter och jag fick avsluta det! Så fruktansvärt roligt att få fälla Första viltet för sin egna hund! Kan inte vara mer än överlycklig husse idag😍😁😁 #drever #dreverjakt #rådjurshund #jagdhund #jagthund #beretta #wehuntapp #hyltejaktolantman #garminastro320 #svenskjakt #jakt ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay