lördag 2 mars

Jakt & prylar

Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar jaktkläder med extra dimension

Premium

När kamouflageställ inte bara har mönster utan dessutom struktur kan användaren bli verkligt svår att upptäcka för viltet. Vid de flesta jaktformer är detta överkurs, men det finns tillfällen när ett tredimensionellt ställ ger en viktig fördel. Vi har testat fem alternativ.

All jaktutrustning är inte helt nödvändig. Det gäller även jaktkläder. Men det finns en stor gråzon mellan sådant som är helt nödvändigt och sådant som bara är roligt. Tredimensionella jaktställ, som vi för enkelhetens skull kan kalla 3d-ställ, lever nog i den gråzonen. Ingen jägare måste ha ett. Men det finns trots allt en rad situationer där de definitivt kan bidra till en lyckad jakt.

Ett 3d-ställ har som främsta uppgift att bryta jägarens kontur. De kommer bäst till sin rätt när jakten är relativt statisk – de här ställen är fina att sitta på pass i, men de är ganska klumpiga när man är i rörelse. Jämfört med andra jaktställ stryker de mer mot vegetation och häktar oftare fast i grenar.

Skarpögda vilt

Bäst är ett sådant här ställ när jakten gäller skarpögda vilt med bra färgseende. Det kan till exempel gälla i duv- eller kråkgömslet. Ställen är också bra vid jaktformer där jägaren drar uppmärksamheten till sin egen position, som vid lockjakt på räv eller råbock. Där kan de till och med medge att jägaren väljer en öppnare placering än annars. Men 3d-ställ kan vara en fördel i alla lägen när skarpögt vilt kan väntas komma mycket nära jägaren.

Man ska ändå ha måttliga förväntningar på kamouflageeffekten. En jägare som inte kan sitta stilla avslöjas enkelt av lockräven, oavsett klädsel. Och en jägare som signalerar sin närvaro med ett exponerat ansikte skrämmer fågel effektivt oavsett om resten av kroppen ser ut som en buske. Normala jägarfärdigheter är lika viktiga som annars.

Alltför ljudliga

De testade ställen är i många avseenden ganska likvärdiga. De är inte så dyra, men de är inte heller särskilt välutrustade med fickor och de är inte riktigt så ljudlösa som en kräsen användare skulle kunna önska sig. Men de bryter jägarens kontur och de är rymliga nog att bära över en tjock vintermundering. De löser med andra ord sin uppgift.

Därför varierar inte poängen särskilt mycket. Till sist kan det faktiskt vara färgen som avgör vilket ställ som passar din jakt och din terräng bäst. Ett är friskt grönt, ett annat åt det rostbruna hållet och ett par är ganska gråaktiga.

Olika intryck

De som har ett meshtyg i botten kan ge ganska olika intryck beroende på vad du bär under stället, så ska du jaga i frostiga eller snöiga skogar finns en poäng med att välja ett ”glest” ställ och bära snödräkt under.

Men även ett jämnt resultat är ett resultat. Här får du vår bild av fem ställ som alla kan vara rätt i vissa miljöer. Möjligen får också tillverkarna en vink om att premiumnischen fortfarande är öppen. Det finns säkert en och annan jägare som skulle betala mer för ett ställ i tystare material, med fler fickor, i ett något ljusare och kontrastrikare mönster utan ultraviolett reflektion samt med en robustare konstruktion.

Ladda hem testet

Läs testet här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay