söndag 17 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 29 augusti 2020 - 08:15

Svensk Jakt har testat sex långhållssikten i budgetklass. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar billiga kikarsikten för långa håll

Premium

Långhållskikarsikten kan passa vid vissa jaktformer, till exempel topp- eller säljakt. Men optiken brukar vara dyr – därför har vi synat ett antal billigare kikarsikten för skytte på lite längre håll.

På längre avstånd ­behöver skytten kompensera för en rad faktorer som ­påverkar träffläget. Då är rätt kikarsikte ett nödvändigt verktyg. Det ska ha rätt funktioner och vara absolut pålitligt.

Problemet med långhållssikten är att många är dyra. Därför är det ­intressant att det vuxit fram ett funger­ande budgetsegment. Det handlar om sikt­en som ska klara allt de dyra siktena klarar, fast till lägre pris.

Att välja det första kikarsiktet – lagom är bäst

Naturligtvis har producenterna sparat här och var. Hur bra resultatet blivit undersöker vi här. Testet gäller sex sådana sikten av tre olika märken.

Vortex var tidigt ute på den svenska marknaden och är starka i segmentet. Athlon har också en rejäl marknadsandel medan Hawke kanske är något av en uppstickare i sammanhanget.

 

Upp till 10 000 kronor

Det finns förstås fler märken, men få erbjuder de egenskaper vi krävt till en prislapp på högst 10 000 kronor. Vi gjorde förfrågningar om ytterligare några sikten och kan säk­ert ha missat något, men i och med att vi fick till­gång till de här tyckte vi att vi hade ett intressant startfält.

Svensk Jakt testar vaksikten för sista ljuset

Kravspecifikationen var som följer: Siktena skulle ha höjd- och ­sidorattar som är gjorda för att användas aktivt under skyttet och inte bara för inskjut­ning och de skulle vara ­graderade i enheten MIL (milli­radianer, även ­förkortade mRad) som är kompatibel med metersystemet.

 

Medförstorande riktmedel

De skulle också ha ett medförstorande taktiskt riktmedel, eftersom det är ett bra verktyg när avstånd och vind måste hanteras. Dessutom skulle sikt­ena ha möjlighet att justera ­parallax, vilket blir viktigt vid precisionsskytte på skiftande avstånd.

Alla deltagande sikten har förstorings­spannen 6–24x eller 5–25x. Det är lämpligt vid en jämförelse, men i praktiken kan modeller som 4–16x vara ett starkt alternativ. Missa inte dem då du söker ett eget sikte.

 

Testvinnare

Maximal totalsumma i testet är 91 poäng. Testvinnare med 81 poäng blev Vortex Strike Eagle 5–25×56. Det är en nykomling som har alla funktioner som brukar förväntas på dyrare långhållssikten och bra klass på mekaniken. Optiken håller bra klass för prissegmentet. Levereras med enkelt linsskydd samt motljusskydd och ”throwlever”. Kikarsiktet kostar 9.990 kronor.

Strax därefter, på 80 poäng, hamnar Athlon Midas TAC HD 6–24×50 FFP MIL. Det här siktet imponerar. Det tappade segern på några belysningspoäng, som kanske tillhör det minst viktiga i långhållssammanhang. Det har alla funktioner och en hög grad av exakthet i alla mått och justeringar. Optiken upplevs med knapp marginal bäst i testet. Kikarsiktet kostar 8.995 kronor.

 

Läs hela testet här (pdf)

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Typiskt bra lördagkväll! Fick inviga mitt nya Leupold sikte på första försöket😊 Efter lång väntan där pulsen hann bli rätt hög kom tillslut läget på spetsen och han blev på plats🙂 Nu är det bara att diska knivarna och ladda för älgjakt imorrn! ...

210925, älgen ut ur skogen. Mot slakthuset.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #svenskjakt #jaktupplevelser #jaktlycka #jaktfoto #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingimages #photographing
...

Selfietime. Lugnt på passet så jag passar på.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktfoto #svenskjakt #canoncamera #fotografering #selfie #selfietime #autumn #moosehunting #huntingseason #hunting #huntingmoose #huntingexperience #huntingimages #photographing #mobilephotos
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay