Dokumentären Arvet och den acceptabla orättvisan handlar om Carl-Fredrik Hamilton och hans familj på fideikommisset Boo i Närke. Foto: Martin Flink/Sveriges Television

Tv-dokumentär om ett gammalt fenomen i ett modernt samhälle

Ur ett inifrånperspektiv berättar familjen Hamilton om hur fideikommissen har en plats i det moderna Sverige, med jakt, jordbruk och kulturfastighetsförvaltning.

I Karolin Axelssons dokumentär Arvet och den acceptabla orättvisan är det egentligen inte jakt som är det centrala temat. Familjen Hamilton, som dokumentären kretsar kring, äger och förvaltar en av de få fideikommisser som ännu finns kvar i Sverige.

I dokumentären berättar de om synen på att förvalta en egendom som ska bestå för alltid och att bara den äldste sonen får ta över egendomen. Jakten är en av de centrala delar som fideikommissen förvaltar och mellan synkarna får vi följa med när Carl-Fredrik Hamilton jagar kronvilt med sitt jaktlag en mörk vintermorgon.

Jakten en stor del

Boo egendom består av 15.000 hektar mark och 1.000 hektar vatten. Jakten blir med detta en stor del i förvaltningen av fideikommissen och har varit så i alla tider.

Blandat med bilder från nutid får vi filmsnuttar från jakter förr i tiden. Dokumentären berättar ur ett inifrånperspektiv om hur den gamla sortens fideikommiss platsar i det moderna Sverige och hur adelsfamiljen Hamilton ser på att förvalta ett arv. En dokumentär om förluster och privilegium och om den plats som kallas hem.

På SVT

Dokumentären sänds på SVT2 torsdag 23 mars men finns på SVT Play från och med söndag 19 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay