Foto: Gunnar Glöersen

Svenska lodjur på tv över hela världen

När Gunnar Glöersen började sätta upp viltkameror var det enbart för att inventera lodjur. Sedan upptäckte han att det var roligt att också få fina bilder på de skygga djuren. Snart går dessa bilder och filmer ut på tv över hela världen.

Torsdag 16 mars sänds det första avsnittet av den brittiska tv-kanalen BBC:s nya dokumentärserie Wild Scandinavia. I dokumentären kommer en del bilder och filmer med lodjur att förekomma, filmade av Gunnar Glöersen som till vardags arbetar som jaktvårdskonsulent i Värmland för Svenska Jägareförbundet.

 

Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen. Foto: Kristoffer Pettersson

Jag är egentligen ingen naturfilmare, men pratade med Henrik Ekman från SVT av en annan anledning och vi började prata om lodjur och att jag hade några viltkameror uppsatta. 

Till BBC

Henrik Ekman, som också är berättarröst i den svenska versionen av dokumentärserien, fick några bilder på lodjuren och skickade dem till BBC. De blev genast intresserade och tog kontakt med Gunnar Glöersen.

Det var mitt under pandemin så de kunde inte själva komma hit och filma, säger Gunnar Glöersen, och fortsätter:

De skickade några kameror som jag kunde sätta upp, men jag underskattade nog hur lång tid det skulle ta att filma. 

Strulande teknik

Till en början drabbades han av en del teknikstrul, men har med tiden lärt sig hur kamerorna fungerar. När BBC tog tillbaka sina kameror köpte Gunnar Glöersen egna och fortsatte att filma lodjur.  

Hur känner han då kring att filmerna kommer ses av människor över hela världen? 

Det känns jättekul. BBC är ju väldigt prestigefyllt och många naturfilmare vill dit, så det är ju roligt att jag som inte ens är naturfilmare får vara med.

Sänds på SVT

Första avsnittet Heartland (“Sveriges hjärta”) sänds på SVT 1 torsdag den 16 mars klockan 21.00 och finns på SVT Play från klockan 02.00 samma dag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay