lördag 22 juni

Jakt & prylar

Lärobok i fiskeberedning.

Lärobok i fiskeberedning.

Ovanlig Schröderbok

Premium

Gustaf Schröder-sällskapets årsbok 2018 är en faksimilutgåva av den kanske mest ovanliga och svåråtkomliga av Schröders alla verk.

Bokens titel är Lärobok i fiskeberedning. Den gavs ursprungligen ut på tyska av Wilhelm Dunker, som var redaktör för tysk fiskeritidning. Schröder översatte originalets andra upplaga till svenska. Boken utkom 1890 på Albert Bonniers förlag och handlar om hur man på olika sätt – långt före frysboxens tidevarv – tog hand om all sorts fisk genom saltning, rökning, rostning, marinering eller konservering.

 

Omfattande receptsamling

Boken avslutas med en receptsamling omfattande mer än 150 fiskrätter, varav 50 är hopkomna av signaturen ”Den svenska husmodern”. Här har Schröder sannolikt haft en hand med eller troligare hans fru, Alma Schröder. Recept på mört, braxen och stensimpa ger belägg för att inte ens sådan fisk ratades utan togs till vara i hushållet.

Lärobok i fiskberedning är nummer 26 i Gustaf Schröder-sällskapets serie av nyutgivningar av den store jaktberättarens verk.

Den säljs inte i bokhandeln utan enklaste sättet att skaffa sig ett exemplar är att sätta in medlemsavgiften 300 kronor på föreningens plusgirokonto: 464 56 93 – 5.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay