måndag 15 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 21 december 2020 - 11:03

Det finns väl alltid plats för en bok till i bokyllan! Foto: Marie Gadolin

Julklappstips i sista minuten för barn och vuxna

Axel har följt med sin pappa på älgjakt flera gånger, men nu har han blivit så stor att han får vara med och gå med hund. Det tycker han ska bli roligt, för då slipper han sitta tyst och stilla på pass. Efter ett tag blir det riktigt spännande när hunden får upp ett spår.

Berättelsen skildrar älgjakt på ett realistiskt och intressant sätt. Genom handlingen får läsaren lära sig mer om varför man jagar älg, om hur jakthunden jobbar i skogen, varför jägare har orange mössa m.m. Längst bak i boken finns enkla fakta om älgar och älgjakt.

 

Lättläst med stor stil

På jakt efter älg är en lättläst bok med ganska stor stil och välgjorda illustrationer på varje uppslag. Den vänder sig främst till nybörjarläsare mellan 6-9 år men är lika spännande för en fyraåring att få läst för sig. Barnböcker som handlar om jakt växer inte på träd så det här är ett mycket välkommet och tillskott för alla barn som är nyfikna på jakt.

På jakt efter älg är den första boken i serien På jakt och skriven av Anna Hansson och Jennie Elverstig med illustrationer av Filippo Vanzo. Boken ges ut av förlaget Beta Pedagog och finns att köpa hos dem för 115 kronor.

 

Josefina Höglin

 

Postum jaktpoesi från mångsysslare

Den 26 september 2019 avled vissångaren Sid Jansson, Backa, Rättvik, i en ålder av 80 år. Jansson var på 1960-talet en av drivkrafterna bakom Vispråmen Storken, en plats som utgjorde centrum för den då framforsande svenska visvågen med namn som Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk.

 

För Vreeswijk fungerade Sid Jansson under en period som manager, och är omnämnd med namn i dennes Getinghonung Provençale. Under 1970-talet bildade Jansson gruppen Visor & Bockfot tillsammans med Jeja Sundström, Stefan Demert och Björn Ståbi.

Det rör sig alltså om en musikalisk mångsysslare, med särskilt fokus på visor. Och från denna gren av folkmusiken är steget inte långt till jakten. Det handlar om kulturyttringar som med båda fötterna står stadigt i den svenska landsbygdens mylla.

 

Absurda tankesprång

Sid Jansson var även jägare och under nästa 50 års tid samlade han ”funderingar och smått absurda tankesprång” kring jaktens olika aspekter. Dessa orimmade prosadikter utges nu postumt i boken Medan bössan vilar. Dess undertitel Hugskott från ett älgpass beskriver innehållet väl: vi är alla bekanta med de där infallen, de inre resonemangen, som efter en viss tid på ett händelselöst pass börjar uppta tankarna.

 

Halsbrytande dramatik

Sid Jansson putsade och förfinade sina infall, och skrev ner dem.

Det är blandning av allt från stillsamma iakttagelser till halsbrytande dramatik. Det är roligt, allvarsamt, alltid med eftertanke och ibland med ett litet sorgestänk. Det är helt enkelt väldigt bra.

”En samling för invärtes bruk i små doser”, skriver författaren själv i förordet – och det stämmer.

För sammanställning och urval står Janssons sambo Margareta Kurtén.

Medan bössan vilar ges ut av Vincent förlag och kostar 199 kronor. Den finns att beställa från Sörlins bokhandel i Rättvik, info@sorlinsbokhandel.se och säljs även på Rättviks kulturhus.

 

Martin Källberg

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Svensk Jakt på Instagram

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay