söndag 19 maj

Jakt & prylar

Jaktens historia i Sverige.

Jaktens historia lätt att ta till sig

Det går inte att kalla boken för praktverk. För det är den för anspråkslös i sin utformning. Men någon bättre sammanställning av vår kulturyttring än den som ges i Jaktens historia i Sverige får man leta länge efter.

Utgivningen av boken Vilt, människa och samhälle, som beskriver dagens viltförvaltning, gav mersmak. Forskarna Kjell Danell och Roger Bergström har tillsammans med Leif Mattsson och Sverker Sörlin den här gången valt att titta bakåt, bland annat för att vi genom det bättre ska förstå vår nutid.

Genom att engagera ett 15-tal författare har de sammanställt en antologi där de flesta av frågorna om utvecklingen av vår urgamla kulturyttring får gedigna, informativa, lättlästa och för all del underhållande svar.

 

Villebråd och jägarfolk

Jaktens historia i Sverige hör hemma i varje jägares bokhylla. Nedryckaren i titeln – vilt, människa, samhälle, kultur – säger en hel del om den bredd boken spänner över.

Indelad i dryga 20 huvudkapitel, med underrubriker till det, får läsaren veta mer om bland annat jakthundar, kvinnor i jakten, viltet och jaktens ekonomi, jakten i litteraturen, jägarnas organisationer samt praktisk jaktvård och viltvård.

Boken inleds som det börs i sådana här sammanhang, från början. Kapitlet som beskriver invandringen av de första villebråden och jägarfolken som följde i dess spår efter den senaste istiden är intressant och välskrivet.

Annat som eggar fantasin är kapitlet om jakt och fångst i folktron. Underrubriker som ”Missunnsamhet”, ”Bestraffning” samt ”Rituella jakter” lockar till läsning.

 

Noggranna redaktörer

Att hålla fram enskildheter från en sådan här bok är svårt, för att inte säga omöjligt. Man kan jämföra med Tre Kronors VM-guld, det finns höjdpunkter men om inte laget är samspelt vinns inga segrar.

Redaktörernas noggrannhet och omsorg om texterna genomsyrar hela Jaktens historia. Utöver det har man lyckats hitta förvånansvärt många lämpliga och fina illustrationer.

Layoutaren ska också ha en eloge. Trots mängden information har denne lyckats med sin främsta utmaning – att göra en bok som på sida efter sida inbjuder till läsning. Boken är utgiven av Liber förlag och kostar på Adlibris 401 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay