söndag 5 december

Jakt & prylar

Publicerad 14 september 2021 - 09:40

Ane Helga Lykkas dokumentärfilm om älgjägarna i norska Engerdal ger en varm och personlig bild av jaktens betydelse i samhället. Filmen finns på SVT Play. Foto: SVT

Finstämt om det självklara

Jakten håller landsbygden levande.
Insikten är knappast ny, men tål att upprepas. Det gör dokumentärfilmaren Ane Helga Lykka med bravur i Älgskogen, som finns att se på SVT Play.

Att någonting så självklart som jaktens betydelse för människor ska behöva förklaras och berättas om, kan nog många jägare ibland förundras över. Men vi lever på en planet där de tre procent av landytan som utgörs av städer sedan 15 år tillbaka hyser en majoritet av jordens befolkning. En växande majoritet, dessutom.

Folkvandringen från landet till staden har pågått i tusentals år, men under det senaste århundradet har den accelererat. Från 1950 till 2018 ökade antalet stadsbor i världen från 0,8 till 4,2 miljarder.

 

Grannar i väster

Fem kilometer från gränsen till Sverige, i höjd med Idre i norra Dalarna, ligger det lilla norska samhället Engerdal. Det utgör spelplats för Ane Helga Lykkas dokumentärfilm Älgskogen, där vi får följa ett antal människor för vilka älgjakten utgör en av årets höjdpunkter.

I likhet med hundratals, ja tusentals, byar och mindre samhällen i det nordiska barrskogsbältet är älgjaktens plats i årskalendern orubbad. En fullständigt sjävskriven hålltid i den analoga, cykliska tidräkning som är landsbygdens – där man i alla delar lever närmare naturen.

”Jag blev väldigt förtjust i Oslo, men efter ett tag kändes det så trångt”, berättar Sigrid Stubsveen tidigt i filmen. Hon är en av de personer vi som tittare kommer allra närmast. Folkmusikern Sigrid har efter sju års musikstudier i huvudstaden återvänt till hembygden. För att bilda familj, sätta bo. Och för att jaga älg.

 

Att längta tillbaka

Med finstämd blick för det ibland ordlösa språk som utgör kittet mellan jägare, i det här fallet främst mellan far och dotter på älgpasset, varvat med vackra naturbilder, har Ane Helga Lykka skapat en film som berör. Om att lämna hembygden, om att återvända dit. Som förklarar det där självklara och enkla, det som man stannar kvar för – eller kommer tillbaka till. Det som samtidigt är så svårt att förstå för dem som inte vill förstå, eller inte fått chansen därtill.

Dokumentärfilmen Älgskogen sändes i SVT den 5 september, men finns att se på SVT Play ända fram till den 7 september 2023.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Hur har det gått på helgens jakt?🦌

Du har väl inte glömt att anmäla dig till föreläsningen Vård i det vilda den 9/12? Sista anmälningsdag på tisdag!🐾

📷Mostphotos
#SvenskaJägareförbundet #JägareförbundetVästmanland #Jakt #Viltvård #SvenskJakt #Jägare #UngaJägare #NyaJägare
...

Här står jag och drömmer mig bort 😍
Jag längtar så fruktansvärt mycket efter att få jaga ordentligt.
Jaga efter någon av de där dofterna jag brukar känna på våra promenader.
Jag längtar efter att få springa allt vad jag orkar och göra av med all energi jag har inom mig.
Det kliar i hela kroppen av överskottsenergi nu!!
Låt mig springa!! Snälla Husse & Matte 🙏 snälla!!

#jakthund #jämtewachtel #tonårshund #jägarliv #mittlivsomhund #jaga #svenskjakt #dogsofinstagram #ig_varmland #joyful_pics #sweden_photolovers
...

Efter en helg med klövviltsjakt och julbord med spa och diverse trevligheter tog vi en snabbis på fälten det gick bra. Skoj att skjuta för sin egen hund. Nu är det snart måndag igen.😎 #fullösmedvetslös #workingcocker #zoli #kronos #jakt #svenskjakt #nyalärdomar #nextgenerationhunter #gundog ...

It’s hard to not get itchy fingers when we are fortunate to hunt like this during the winter. I can honestly say that there is nothing that compares to skiing through a snow clad landscape looking for birds feeding in the treetops. I am fortunate enough to have a great mentor in hunting_peter who have taught me the ins and outs of top hunting for capercaillie. Do you head out hunting when the snow falls or do you stay inside? Also, to everyone messaging about how you can experience this - please bear with me. I am trying to get through all the messages and I hope I can steer you in the right direction! In the mean time check out the link in bio for a blog post on how you can experience the coolest hunt possible; top hunting #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #toppjakt #toppfågeljakt #toppfågel #svenskjakt #chasse #caccia #caza #hunting #smallgamehunting #selbstgesteyrt #steyrarms #njff #sitkagear #diverge10 #normaammo #normanowitsuptoyou #steiner #nothingescapesyou #nordichunting jagareforbundet jegerogfisk sitkagear
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay