Författare är Bengt Eriksson, som på ett skickligt sätt tagit hand om Finns berättelser och knutit dem samman till en intressant och spännande levnadssaga.

Finn Sandegren blickar tillbaka

Premium

Finn Sandegren är Eskilstunagrabben för vilken jakten och naturen alltid varit ett så stort och viktigt intresse att det även fått styra hans val av yrke och bostadsort. I en nyutkommen memoarbok blickar han bakåt på sitt minst sagt äventyrliga och omväxlande liv.

Efter studentexamen, jobb i skogen och militärutbildning startade Finn sin högre utbildning och fick chansen att åka till Alaska och studera sjölejon som Sverige-Amerikastiftelsens stipendiat.

De tre åren i Alaska innebar stora möjligheter till jakt, vilket Finn inte försummade att ta tillvara. Bland annat sköt han en av världens största älgar, en 43-taggare med ett utlägg på 182 centimeter och en slaktvikt på 550 kilo. Tyvärr blev trofén lågorna rov vid den stora branden på Boda. Bokens omslag pryds dock av en annan av hans Alaska-älgar, där Finn fotograferats liggande i hornkronan med huvudet i ena skoveln och fötterna i den andra!

 

Anställdes på Boda

Efter Alaskavistelsen gjorde Finn även tre studieår i Kalifornien. Inriktningen var fortsatt havsdäggdjur, främst sjöelefanter. Hans Master of Scienceexamen godkändes som filosofie licentiatexamen i Sverige när han kom hem och Finn kunde gå vidare med sin avhandling. Han doktorerade 1975 om sjölejon och sjöelefanters sociala beteende och anställdes samma år av Jägareförbundet som ansvarig för Boda viltforskningsstation. ’

Boda var vid den tiden centrum för landets viltforskning men kanske mest uppmärksammat för det stora utterprojektet. Idén var att föda upp uttrar för utsättning och avelsmaterialet bestod inledningsvis av tre utterungar som Finn själv smugglat in från Finland. I tullen deklarerade han dem som sina hundvalpar. Nöden har ingen lag.

På Boda startade Finn efterhand flera forskningsprojekt. Tillsammans med Anders Bjärvall initierade han även det mycket omfattande Skandinaviska björnprojektet. Men på Boda slog också den stora olyckan till. Huvudbyggnaden, där Finn och hans familj bodde, började brinna mitt i natten. Finn själv, hans gravida hustru Lotta och ettårige sonen Ville fick hoppa ut genom ett fönster på andra våningen. Finn hoppade först och tog emot.

 

Ödelade allt

Branden ödelade allt. Inte bara den världsberömda älgtrofén utan också allt bohag och forskningsmaterial. Fyra hundar omkom i lågorna. Efter branden, som inträffade i september 1976, flyttade Finn sin verksamhet till Ultuna i Uppsala.

Om sitt liv som jägare och forskare berättar Finn mycket öppenhjärtigt men undviker att säga något om den för honom säkert mycket turbulenta tid, när Jägareförbundet på grund av medlemstapp och dålig ekonomi nödgades sälja Boda och avveckla hela forskningsavdelningen. Boken avviker också från det gängse mönstret i så motto att den är skriven i intervjuform.

Författare är Bengt Eriksson, som på ett skickligt sätt tagit hand om Finns berättelser och knutit dem samman till en intressant och spännande levnadssaga.

Boken utges av Riksons förlag, kostar 200 kronor inklusive frakt och beställs på telefonnummer 070-397 21 06.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay