En jägares självbiografi

Ibland måste man få gå tillbaka och tipsa om läsvärda böcker som har några år på nacken. Så är fallet med Astrid Bergman Sucksdorffs böcker Till en jaktkamrat och Med livet i fokus

Astrid Bergman Sucksdorff var en äventyrlig fotograf som reste runt i världen. Hon återkom dock alltid till Sverige för att vandra i skogen, med kameran på magen eller geväret över axeln.

Många äventyr

Astrid skriver humoristiskt och detaljerat om sitt liv och tar med läsaren ut på äventyr. I självbiografin Med livet i fokus låter hon läsaren möta djur och människor som betytt mycket för henne. Vi får följa med när hon åkte motorcykel till Paris, vandrade omkring i Rios gangsterkvarter, nästan dog i USA och jagade tigrar i Indien. Men också när hon sköt fåglar till klassens biologilektion, köpte en kontroversiell bok på Clas Ohlson och när hon sov i fyllecell i Östersund.

Berättar för dig

I Till en jaktkamrat får läsaren känslan av att sitta vid en lägereld och höra äldre jaktkamrater berätta historier om forna jakter, vilket kan vara både underhållande och lärorikt. Jaktkamraten är du och Astrid skriver och berättar för dig. Hon berättar om jakter från runt om i Sverige och om finurliga sätt att kommunicera i jaktradion, olydiga jakthundar och luriga rävjägare. Om jakter som gått snett, jakter som gått bra och hur hon ser på att vara kvinna och jägare.

Svåra att finna

Små och stora händelser som alla på olika sätt format henne och hennes liv finns i båda böckerna och gillar man den ena kommer man troligen också att gilla den andra. Det svåra med de här böckerna är att få tag på dem. Man får hålla utkik i antikvariat – både fysiska och digitala sådana – och de finns att låna på flera bibliotek runt om i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay