lördag 2 mars

Jakt & prylar

Jägare och dokumentärfilmare Gerold Berg.

Jägare och dokumentärfilmare Gerold Berg.

En filmare berättar

Premium

Fyllda 80 år har jakt- och naturfilmaren Gerold Berg skrivit en bok med titeln Jägare och dokumentärfilmare. Det är närmast en memoarbok, där han blickar tillbaks på sitt liv som jägare och filmare, men där även andra författare medverkar. Bland andra Britt Marie Nordquist och den professionelle storviltjägaren Sten Cedergren, som Gerold samarbetade med på en filmexpedition i Afrika.

Den ideella drivkraften bakom Gerolds filmskapande har varit känslan för naturen och djurlivet. Han växte upp på den värmländska landsbygden utanför Torsby och lärde sig redan som pojke till jägare via den så kallade ekorrskolan. Han skaffade tidigt filmutrustning och började filma och hans filmkonstnärliga talang gjorde att han snart kunde utveckla sin hobby till yrke.

Gerold har varit oerhört produktiv och anlitad i många filmprojekt. Han har gjort allt ifrån rena dokumentärer till actionladdade jaktfilmer. Inte heller har han bara jagat med kameran utan när tillfälle givits även med kulor och krut.

 

Övernattning under bar himmel

Hans yrke har tagit honom världen runt och i boken berättar han episoder ur denna minst sagt ambulerande tillvaro; från jakt på isbjörn i norra Ishavet till leopardjakt i Zimbabwe. Här återges också många, spännande händelser som så att säga inträffat bakom scenen och som aldrig fick plats i det slutliga arbetsresultatet, alltså den färdiga filmen.

En av höjdpunkterna är skildringen av den safari som författaren deltog i 1974. Det var den kanske sista safari som tillgick på det gamla sättet, alltså till fots med bärare och övernattning under bar himmel. Gerolds uppdrag var att föreviga den på film. Jakten tilldrog sig i gränslandet mellan Sudan och den Centralafrikanska republiken. I dag ett politisk mycket oroligt område men då relativt stabilt och med ett fantastiskt djurliv.

Boken är på 224 sidor och mycket rikt illustrerad, det rör sig om många hundratals bilder. Den utges på författarens eget förlag, kan köpas i nätbokhandeln och kostar cirka 340 kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay