Trapper i Old Crow.

Trapper i Old Crow.

Bok om trapperliv i Yukon

Premium

Det var en ungdomsdröm som förverkligades när viltmästaren, journalisten och fotografen Tony Håkansson i mitten på 1990-talet reste till Kanadas nordligaste indianby, Old Crow, som ligger i territoriet Yukon vid gränsen mot Alaska.

Här delade han indianernas liv och deltog i den för indianhushållen så viktiga vildrensjakten. Här tog han också kanadensisk trapperexamen, en obligatorisk utbildning för alla blivande fångstmän. Kursens praktikdel genomfördes hos yrkesjägaren Stephen Frost, vilket innebar att under fångstsäsongen bo i en liten koja långt ute i vildmarken och arrangera fångstplatser, sätta fällor och vittja dessa i en kyla som stadigt pendlade mellan 30 och 40 minusgrader.

 

Skillnader i attityder mellan Sverige och Kanada

Om sina upplevelser har Tony Håkansson nu skrivit en bok med titeln Trapper i Old Crow. Den handlar i huvudsak om trapperlivets sorger och glädjeämnen och om fångsttekniken för de olika pälsviltarterna. Författaren reflekterar också över attitydskillnaderna mellan Sverige och Kanada ifråga om fångst.

I Kanada är pälsviltfångst en respekterad näring och användning av naturmaterial som päls och skinn en självklarhet. I Sverige försöker jaktens tillsynsmyndighet försvåra allt vad fångst heter med tillkrånglade regelverk och restriktioner och i Stockholmsstyrda medier hyllas de tillverkare som ersätter päls och skinn med naturfarliga syntetmaterial.

 

Dokumentär prägel

Författaren har också letat upp och intervjuat svenskättlingar verksamma i Old Crow och dess kringland, vilka har det gemensamt att de är mycket nöjda med det samhälle de lever i och den frihet det ger dem.

Boken är fullspäckad med bilder, men alla är inte bra. Svårigheten att fotografera utomhus i sträng kyla har dock gett dem en dokumentär prägel.

Boken skulle också ha vunnit på att bli ordentligt korrekturläst.

Trapper i Old Crow är på 168 sidor och kan beställas direkt från författaren. Mejladress: tony-hakansson@tele2.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay