Jakt i forna tider, skogen som vår tids religion och så lite mer vardagsnära om knivar, är ämnena för tre nya böcker.

Böcker om skogen och jakten – plus en om kökets knivar

Premium

I Svensk Jakt nummer 5 presenteras och recenseras tre nya böcker. Två med direkt anknytning till jakt och skog, den tredje mer hushållsnära, för alla hemmakockar.

Zoologiprofessor Kjell Danells bok Vilt, jakt och människor i Norrlands skogar 1870–1900 är berättelsen om hur Norrlands jaktliga landskap tämjdes. Under 1800-talet började staten hävda sitt ägaransvar i de vidsträckta norrländska skogarna. En av gammal hävd oreglerad jakt blev nu föremål för statlig kontroll och viltvård.

Norrlands invånare hade efter eget huvud tagit det de behövt, och det i sådan utsträckning att viltstammarna stod inför haveri och utrotning. Statens förlängda arm, jägmästarna, fick ta sig an den i dubbel bemärkelse otacksamma uppgiften att å ena sidan förverkliga Skogsstyrelsens skrivbordsprodukter till viltförvaltning, å andra sidan utföra detta uppdrag i en miljö där de inte var välkomnade av någon.

Danells forskning ger en viktig pusselbit i historien om Norrlands jakthistoria, den kritiska övergångsfasen när jakten övergick från rovdrift till viltvård.

 

Omfångsrik

Trots sitt smala anslag är boken omfångsrik, här beskrivs jaktredskap och fångstmetoder och vi får möta jägmästarens liksom allmogejägarens vardag, allt ackompanjerat av ett fint bildmaterial.

Danells arbete kan med den äran placeras i bokhyllan bredvid Sven Ekmans klassiska verk Norrlands jakt och fiske (1910).

Vilt, jakt och människor i Norrlands skogar 1870–1900 av Kjell Danell är utgiven på Gidlunds förlag i samarbete med Kungliga Skytteanska Samfundet och boken kostar strax under 300 kronor hos nätbokhandlarna.

 

Anders Lindkvist

 

Vår tids kyrka

I boken Granskogsfolk utreder religionshistorikern David Thurfjell varför urbana människor så gärna söker sig tillbaka till naturen och till och med säger sig må väl av att skogsvandra. Avkristnandet av det svenska samhället har ersatts av en närmast religiös naturuppfattning, där skogen blivit den urbana och sekulära människans kyrka; en plats dit man söker sig för att finna stillhet och grubbla över sin egen tillvaro.

Enligt författarens mening skedde denna förändring gradvis vid övergången från det självhushållande bondesamhället till den moderna industrination Sverige är i dag.

 

Intervjuer

Boken är skriven som ett vetenskapligt arbete med över 500 noter och flera sidor källhänvisningar. Den bygger på intervjuer med 72 personer från Stockholmsområdet. Den är något tungläst, men inte ointressant, eftersom den delvis förklarar begreppet ”trädkramare”, men också storstadsmänniskornas intresse av att blanda sig i även regionala frågor om djur och natur.

Granskogsfolk utges av Norstedts förlag och kostar 199 kronor.

 

Bernt Karlsson

 

Knivskarpt

Att olika knivar har olika användningsområden är inte nytt, men vi är nog många som har kökslådorna fulla med knivar som saknar uppgift.

I En liten bok om köksknivar har författaren Lars-Erik Litsfeldt sammanställt allt du behöver veta för att välja rätt kniv för rätt ändamål. Vi får också tips på hur vi blir skickliga på att hantera och vårda alla typer av köksknivar, oavsett om det är en filékniv, brödkniv eller urbeningskniv.

 

Mångfald

I boken går att läsa om de allra första knivarna, som skapades av att man knackade stenar så de fick en skarp kant, och utvecklingen av dessa till dagens mångfald av knivar. Vi får också möta personer som arbetar med knivar i vardagen, knivslipare, kockknivstillverkare och smeder. De ger sin syn på vikten av att varje hantverkare har bra verktyg.

Boken ger mer information än vad gemene man kanske behöver, men är ett fint stöd när det är dags att rensa i kökslådorna och se till att de knivar man har är de man använder och behöver. Boken innehåller vackra foton tagna av Maria Annas.

En liten bok om köksknivar kan du köpa hos Adlibris för 139 kronor.

 

Camilla Fredriksson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay