onsdag 27 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 6 december 2020 - 18:50

Knut Fraenkel och Nils Strindberg betraktar den första isbjörnen som fälldes under den olycksaliga expeditionen till Nordpolen. Foto: Salomon August Andrée/Grenna Museum – Andréexpeditionen Polarcenter

Bilden: Husqvarnavapen, isbjörnar och tre vilsna stockholmare

Premium

Bilden är tagen 20 juli 1897 och avbildar herrarna Knut Fraenkel och Nils Strindberg stående på den arktiska isen. Vid deras fötter ligger en fälld isbjörn. Fotograf är den tredje besättningsmedlemmen, som har gett namn åt expeditionen: Salomon August Andrée. ”Klockan 6 på morgonen kom min björn”, skriver fotografen i sin dagbok, som skulle återfinnas först 33 år senare, 1930.

Ingenjören Andrée levde i 1800-talets svar på rymdkapplöpningen. Vem skulle först få kartlägga och placera sin nations fana på Nordpolen?

För Andrée var tanken omöjlig att släppa. Hans idé var att flyga en vätgasballong över polen och komma längre än någon annan människa. Med hjälp av en mängd entusiastiska mecenater kunde Andrée förverkliga sin idé.

 

Expeditionsplaneringens bränsle var snarare patriotisk feberyra och naiv upptäckarglädje än enträget vetenskapligt arbete eller verklig kunskap om polarexpeditioner. Detta skulle visa sig få ödesdigra konsekvenser som slutligen bragte besättningsmedlemmarna livet.

Det var inget fel på Andrées självförtroende, han tänkte sig detta uppdrag som en äventyrlig heroisk picknick. Han lät inte ens utföra några tester av ballongen Örnen inför resan.

Ballongens brist på styrning hade Andrée avhjälpt med en egenutvecklad teknik med släplinor, en metod som i verkligheten visade sig fungera dåligt.

Den tungt lastade franska ballongen i kinesiskt siden fylldes med proviant, vapen, slädar, kravatter, uppslagsverk, öl, portvin och en låda champagne i händelse av uppsluppet firande.

 

Den 11 juli 1897 kastade Örnen loss från en specialbyggd hangar på Danskön, Svalbard. Den tungt lastade sfäriska farkosten rörde sig makligt i den sydvästliga vinden. Ballongens släplinor drog genast ner ballongen till vattenytan och friktionen gjorde att linorna lossnade. Bara minuter efter avgång hade man tappat alla sina linor, 530 kilo rep.

Expeditionsdeltagarna hade samtidigt kastat av 210 kilo barlastsand. 740 kilo lättare steg nu i stället ballongen upp till 700 meters höjd. Andrées ärbara farkost blev nu inget mer än en enorm leksaksballong fångad i polarvindarnas nyckfulla spel.

 

Kommunikationsmedlen var lika kaotiskt oberäkneliga som äventyret själv. De hade några signalbojar de kunde släppa ner, liksom 36 brevduvor.

Brevduvorna var en gåva från Aftonbladet men tyvärr var ingen av fåglarna tränade att finna sina mål. Den 14 juli sköts en brevduva oväntat ner av en norsk kapten på en valfångare. I duvans meddelande var ballongens kurs nedtecknad och Andrée hade optimistiskt skrivit att allt var bra ombord. Det var det sista livstecknet från ballongkorgen.

 

Totalt fick ballongen ungefär två dygns skumpig flygtid. Farkosten tappade vätgas snabbare än väntat och tyngdes ner av regnet. Slutligen kraschlandade Örnen på isen, männen klarade sig utan allvarligare blessyrer.

Den havererade expeditionens medlemmar bebodde nedslagsplatsen en vecka. Långsamt blev de varse om sin svåra belägenhet. De lastade sina kälkar och begav sig söderut i hopp om att ta sig till Kap Flora på ögruppen Frans Josefs land. En resa på 35 mil.

De var illa utrustade för den arktiska sommaren med ständig kylande dimma och få möjligheter till att torka sina kläder. Slädarna lastades till bristningsgränsen och med stor möda framfördes de över ett förrädiskt landskap bestående av isvakar och isflak.

 

”Den 20 juli sköt de sin första isbjörn, den som kan ses på bilden ovan. Värt att betänka är att detta troligtvis var första gången som de bekantade sig med detta djurslag. De var inte vana jägare och förmodligen saknade de insikt om den oerhörda fara de försatte sig i varje gång de närmade sig ett av världens största rovdjur.”

 

Efter en veckas strängt arbete dumpades stora delar av lasten och föröver blev de tvungna att jaga för sin överlevnad. Champagne och uppslagsverk lämnades givetvis inte.

Den 20 juli sköt de sin första isbjörn, den som kan ses på bilden ovan. Värt att betänka är att detta troligtvis var första gången som de bekantade sig med detta djurslag. De var inte vana jägare och förmodligen saknade de insikt om den oerhörda fara de försatte sig i varje gång de närmade sig ett av världens största rovdjur.

 

Salomon August Andrées bössa. Foto: Grenna Museum/Andréexpeditionen Polarcenter

På dessa jakter var de endast beväpnade med enkla hagelbössor laddade med kulskott, dåtidens slugpatroner. Isbjörn, säl och valross tycktes ha varit det vilt de jagade. Köttet tillagades på ett primuskök.

 

I september bestämde de sig för att slå vinterläger då det vinterlånga, arktiska mörkret var i antågande. De byggde ett läger på ett stort isflak och lät sin tillvaro drivas med vinden. Isflaket kolliderade slutligen med Vitön och skavdes sönder mot dess klippiga strand. Lägret övergavs och de slog ånyo läger, nu på fastlandet.

Härefter blir bilden av expeditionen allt mer suddig och allt tyder på att samtliga medlemmar dog inom loppet av några dagar. Först 1930 hittades resterna av polarexpeditionen och sedan dess har många försökt sig på att lägga pusslet om ballongfararnas öden.

 

”De senaste undersökningarna pekar mot att Strindberg och möjligen även Fraenkel blev dödade av isbjörnar vilket lämnade Andrée ensam kvar. Hans dödsorsak är okänd men liket hittades på en klippavsats ovanför deras tält.”

 

Länge trodde man att trikiner från dåligt tillagat isbjörnskött var det som slutligen tog livet av äventyrarna. Eftersom Andrées, Strindbergs och Fraenkels kroppar kremerades vet vi inte säkert. Teorier pekar mot allt från utmattning, matförgiftning och självmord till kolmonoxidförgiftning.

De senaste undersökningarna pekar mot att Strindberg och möjligen även Fraenkel blev dödade av isbjörnar vilket lämnade Andrée ensam kvar. Hans dödsorsak är okänd men liket hittades på en klippavsats ovanför deras tält.

Innanför kläderna fann man hans dagbok noga inslagen samt morfintabletter. Kanske visste han att äventyret slutligen var över.

 

Anders Lindkvist

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Blickar tillbaka på en helt okej fågeljakt än så länge. Med en hund som börjar komma upp i åren får man ta en höst i taget. Fysiskt har han hållit ihop bra men man märker att det tar längre tid med återhämtningen. Hoppas det håller minst en höst till innan pensionen inträder. 💪
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #engelsksetter #englishsetter #setter #birddog #pointingdog #dog #swedishlapland #lifeinswedishlapland #norrbotten #sweden #swedenimages
#sjaunja #akkavaara #laponia svenskjakt jagareforbundet nordichunter swe_hunters
...

Växer, leker, lattjar och präglas.
.
.
.
#finskspets #suomenpystykorva #trädskällare #finnishspitz #finnspets #trädskällarjakt #löshundsjakt #kulturarv #svenskjakt #jaktliv #hundträning #hunting #huntingguides #bearskinab #urskogens
...

Jaktminnen 2021
Tidig morgon (210914), lite väl tidigt men den vackra soluppgång gör att man piggnar i.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktlycka #jaktbilder #jaktfoton #svenskjakt #soluppgång #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingphotos #huntingimages #sunrise #sunup #photographing
...

Jaktminnen 2021
Idag (210925) var det en annan av mina kusiner som var lyckosam i älgskogen.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktfoto #jaktbilder #svenskjakt #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #hunting #huntingseason #huntingexperience #huntingphoto #huntingimages #photographing magnus.mattsson87
...

Jaktminnen 2021.
Ingen älg för kusin denna dag...men man kan ju inte lyckas jämt.

#härjedalen #höst #älgjakt #älgjakt2021 #jakt #jaktsäsong #jaktäventyr #jaktupplevelser #jaktlycka #jaktfoto #svenskjakt #canoncamera #fotografering #autumn #moosehunting #moosehunting2021 #huntingseason #hunting #huntingexperience #huntingphoto #huntingimages #photographing hunnilatimmerhus
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay