Älgkött & Peran – ett stycke kulturhistoria
Boken Älgkött & Peran prisades i den internationella tävlingen Gourmand Cookbook Award förra året.
Leif Milling är fotograf och skribent i Bräcke och är kanske mest känd i sportfiskekretsar. Häromåret fick han uppdraget av Gimdalens södra jaktlag att göra en liten bok med älgfilémiddagar inför deras 20-årsjubileum. Leif antog utmaningen på ett villkor: att han samtidigt fick göra personporträtt på jaktlagets profiler – som också bidrog med varsitt recept.
Jaktlagets recept
Resultatet blev en kokbok som samtidigt är ett stycke kulturhistoria. Flera av jaktlagets recept bygger på kokt älgkött; till exempel älghjärta i gryta och jaktsoppa. Kanske kan de inspirera till att samla egna ”jaktlagets bästa viltrecept” 2018 och göra en egen fotobok.
Bokens 192 sidor är ett ömsint och initierat porträtt av Gimdalens södra jaktlag, där människor har storskogen som sin bästa vän, och ser älgjakten som höjdpunkten på året.
Leif Milling har inte bara skrivit ner jaktlagets recept, utan framför allt fångat jaktens själ med sina naturfoton, svartvita porträtt och personliga texter. Han har suttit på älgpass i gryningsdimman med Erik på Backen som fällt 53 oxar i sitt liv. Han har ätit rökt fläsk med limpa och smör tillsammans med Martin som är 85 år och har jagat i 77 år. Han har lyssnat på jakthistorier på lokala puben Kajsahåle. Vid älgpasset vid Skrattabborrtjärn har han hört Yngves jaktminnen.
Kamratskap och amarbetsförmåga
Leif Milling avslutar boken så här: ”När löven gulnar hörs skotten från skjutbanan. Då börjar jaktåret. Den största av högtider. En tid där kamratskap och samarbetsförmåga står i centrum. Gimdalens Södra jaktlag har visat mig detta under många år.”
Lena Runer
Två recept
Här nedan hittar du två recept ur boken Älgkött & Peran.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.