En timme tar det att tillverka sin egen flåbock. Foto: Christian Larsson

Redskapsboden: Så bygger du en flåbock

Premium

Fällt vilt – vildsvin, hjort eller rådjur – kan vara kämpigt att hantera helt på egen hand. Flåbocken gör en del av processen lite enklare.

Du måste inte ha tillgång till ett fullt utrustat viltslakteri för att undvika en ergonomisk katastrof, eller att i onödan förorena slaktkroppen. En flåbock är ett enkelt och bra hjälpmedel.

Här visas hur du i tre steg kan skruva ihop en enkel flåbock. Ett suveränt redskap som borde ha en lika självklar plats i slaktboden som vinschen eller mörningstimern.

Tar en timme

Det här projektet tar inte mer än en timme att genomföra, men kommer att skänka mycket glädje i slaktboden.

Redskapsboden: Så gör du ditt eget okstycke

Principen är enkel. Lägg viltkroppen stabilt på rygg i flåvaggan. Flå sen av pälsen. Sätt i flågalgen och hissa upp kroppen för att färdigställa flåningen. På  så sätt undviker du både att utsätta dig för riskabla arbetsställningar, samt minimerar risken att viltet kommer i kontakt med ett smutsigt underlag, i form av golv eller marken.

Flåbocken kan användas till allt småvilt. Även om du bara vill ta vara på rävens vinterpäls är flåbocken snart ett redskap du inte gärna vill vara utan.

Text & Foto: Christian Larsson

Så tillverkar du din egen flåbock

Ritningar

Framsida (pdf)

Ben och flåvagga (pdf)

Ritning 3 (pdf)

Börja med att kapa och skruva ihop

Kapa till benen, stabiliseringsstagen och själva flåvaggan enligt ritningen ovan. Fäst gångjärnen i flåvaggan enligt angivna mått. Placera sedan ut benen på en plan yta och måtta in flåvaggans placering innan du skruvar fast den i benen.
Skruva sedan fast stabiliseringsstagen. Allt sker liggande på ett bord eller golv för att få allt så rakt och stabilt som möjligt.

Bestäm höjd och fäst kedjan

Veckla ut flåbocken och ställ in den i en bekväm höjd som passar önskad arbetsställning. Här tycker alla lika olika, så anpassa efter eget behov. Någonstans mellan knähöjd och midjehöjd tycks fungera bra för de flesta.

Fäst kedjan med hjälp av montageskruven och brickan på insidan av benen som är monterade längst ut på flåvaggan, cirka 20 millimeter ovanför stabiliseringsstagen. Fäst sedan skruvöglorna på de andra två benen i samma höjd, fast på utsidan. Skruva inte in dessa helt eftersom de ska fungera som låsmekanism för kedjan.

Trä en kedjelänk över skruvöglan och dra isär benen så att kedjan spänns.På så sätt skapas stabilitet i konstruktionen. Här kan du senare variera höjden vid behov. Det går även att fälla ihop flåbocken för lättare förvaring

Måla och färdigställ

Måla gärna insidan av flåvaggan med en hård vit lackfärg för enklare rengöring. Det går också att använda sig av plastsäck eller liknande.

Om man ska använda flåbocken på ett plant golv kan det vara bra att kapa benen i rätt vinkel för att få den extra stabil. Placera flåbocken på ett plant underlag i den inställda höjden. Lägg dit ett vattenpass och markera, såga efter markeringen så får du enkelt rätt vinkel på benen.

Ska flåbocken enbart användas inomhus behöver man inte använda sig av tryckimpregnerat virke.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay