lördag 24 juli

Jakt & prylar

Publicerad 28 oktober 2020 - 14:54

Göran Larssons 40:e älg hade en magnifik hornkrona. Trofén kommer att pryda sin plats på väggen. Foto: Håkan Wiljen

Till slut kom stortjuren till 82-årig jägare

Göran Larsson i Sundsmarken utanför Mariestad har skjutit lika många älgar som år han har jagat dem, 40 stycken. Den 40:e blev en stortjur. En sådan där älg som de flesta jägare bara får drömma om.

Titta bara på bilderna här intill. Göran Larsson hade lyckan att på älgjaktpremiärens morgon få skjuta en magnifik älgtjur. 16 taggar, ett fantastiskt utlägg och hur jämn och fin som helst.

– Vi har allt haft en del fina tjurar på markerna, men det är den största som fällts i Holma jaktlag. I varje fall så länge som jag varit med, säger Göran Larsson som inte är någon trofésamlare, men som har en given plats på väggen åt sin stora älgtjur.

 

Rutinerad älgjägare

Göran Larsson som är 82 år gammal är en rutinerad jägare. I många år har han haft stövare och uppskattar därför harjakten mycket. Sedan han gick med i Holmalaget i början av 1980-talet har det också blivit en hel del älgjakt.

– Jag gick av olika anledningar ur jaktlaget för ett par år sedan, men har fått fortsätta att vara med som gäst. Kvällen innan jakten sa jag till jaktledaren att det inte var alls säkert att jag skulle gå ut på morgonen. Kroppen är ju inte riktigt som förr, berättar Göran Larsson.

 

En dimmig morgon

Men när morgonen kom och klockan ringde kändes det så bra att Göran gjorde sig i ordning. Jaktlusten fanns där när han letade sig fram till hyggeskanten där han skulle sitta på några morgontimmar, innan jaktlaget samlades för den mer organiserade jakten.

– Det var dimmigt och jag såg inte så långt. Ett tag tyckte jag att det stod en älg längre bort på hygget, men det var långt ifrån säkert.

Här sköts de största älgtjurarna

Men Göran satt kvar, stilla och tyst och tiden gick som den bara kan göra på ett jaktpass – sakta men ändå fort.

– Vi skulle träffas klockan nio och en kvart innan började jag fundera på att plocka ihop och ge mig iväg till jaktkojan. Det var då allt hände.

 

Ovisst väntande

Från oväntat håll, bakifrån, kom två tjurar i maklig takt ut på hygget. En stor och en ännu större.

– Jag bedömer att den som kom sist var en åttataggare, men jag valde den första.

Det här är Sveriges största ­älgtroféer

I skottet kastade tjuren om och försvann in i björkslyet i kanten på hygget. Efter att Göran meddelat jaktledaren vad som hänt tog det där synnerligen ovissa väntandet vid, det som följer av att man inte sett viltet falla.

– Det kändes bra när jag sköt, och egentligen var jag inte så orolig. Men du vet hur det är, man känner sig inte helt säker förrän man vet att allt är klart.

Två tjurar kom i Göran Larssons pass den första älgjaktdagens morgon. Han fällde den största av dem. Foto: Håkan Wiljen

För att inte ta några risker dirigerades en hundförare till platsen. Han kunde snart rapportera att det var ett av de kortaste eftersöken han gjort. 50 meter från skottplatsen, en kort bit in i skogen, låg tjuren död.

– En helt otroligt fin tjur. Jag visste att den var stor när jag sköt, men att det var 16 taggar hade jag inte koll på. Ja, man kan säga att det lyckades till slut. Det blev väl den sista älgen för min del, säger Göran Larsson.

Efter en stunds eftertanke tillägger han:

– Ja, i varje fall den sista som är så stor. Laget har tre kalvar kvar på tilldelningen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Såg en råbock tidigare i veckan, snart dags för bockjakt. ...

I Svensk Jakt nummer 8: Ulf Lindroth om Merkel K5 Jagd.

#svenskjakt #sverigesjakttidning #jakt #jaktjournalistik #jaktskytte
...

Då var årets första hink bärgad👍

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #stalon #skogensguld #jaktnörd #jaktliv #viltvård #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#hjortron #frånskogtillbord #lexjaktmedgråhund
...

Ytterligare en jaktmark, ytterligare en åtel. 💪🏻🐗💥

#vildsvinsjakt #🐗 #grisjakt #åteljakt #skyddsjakt #åtel #jakttorn #jaktkoja #åtelkoja #boarhunt #svenskjakt #jägare #jakt #hunt #hunting #hunters
...

Har tyvärr inte hunnit ut och jaga så mycket senaste veckan😢 Jag får helt enkelt bläddra mellan bilder och drömma mig bort. Någon som haft turen att panga något senaste veckan?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #grävling #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #vår #sako
...

Testvinnaren! Grattis sordinsweden som kammade hem testvinsten i Svensk Jakt Nr 8/2021! 💪💪 Har du missat Sordin-kåporna? Kolla in på vår webb ruagammotec.se eller sordin.com för mera info!
.
.
#hörselskydd #earprotectors #sordin #sordinprox #sordinproxled #jakt #testvinnare #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay