onsdag 27 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 22 oktober 2020 - 09:21

Sjuåriga Vera hade en minst sagt lyckad premiärjakt på älg när hennes pappa David Gustafsson fällde två älgar redan i den andra såten. Foto: Privat

Drömpremiär på älgpass för sjuåriga Vera

Sjuåriga Vera fick äntligen följa med på älgjakt med hela jaktlaget, något hon så länge velat göra. Och vilken premiär det blev! I andra såten hade de lyckan att fälla både kalv och ko.
Pappa David Gustafsson skriver själv om jaktdagen som gav de båda ett oförglömligt minne.

Veras jaktintresse har vuxit sig allt starkare den senaste tiden och inför årets älgjakt har det länge stått klart att hon vill till skogen tillsammans med pappa. I hård konkurrens med storebror Alfred föll lotten på Vera att få följa med på premiärmorgonen.

Efter en ganska händelselös premiärvecka i Dalarna, dit barnen inte kunnat följa med, var det så äntligen dags för älgjakt i hemma skogarna i Gesebol. Älglaget hade skjutit upp premiären en vecka för att kunna samla så många jägare som möjligt. Jaktledningen var nog lika spända som Vera då de gjorde klart att alla skulle sitta på pass redan 07.00 på måndagsmorgonen.

 

På pass

Sagt och gjort. Vi satte oss i vårt tilldelade älgtorn klockan 07.00. En timme senare skulle hundarna släppas. Första timmen ägnades åt att äta frukost och viska att ”snart kommer det nog älgar”.

Hunden som släpptes närmast oss fick upp älg direkt och älgarna stod i upptaget. Vi hade en fantastisk naturupplevelse med ett dånande ståndskall över ett frostbitet landskap. Efter drygt en timme hade hundföraren smugit in på ståndet och meddelade att ko med dubbelkalv blivit stötta men ställts om.

Efter ytterligare en timme tröttnade Vera lite och täljde en smörkniv. Såten avslutades med att en kalv fälldes.

 

Riktigt drömpass

Efter lunch delades nya pass ut. Vi fick ”Tången”, ett riktigt drömpass där många älgar ramlat genom åren. Mätta och peppade styrde vi kosan dit tillsammans med hundföraren som skulle släppa en bit ovanför oss.

När vi efter mycket traskande klättrat upp i tornet och gjort oss redo såg vi en älgko som låg en bit ut på myren. Efter ett tag kom hunden dit och reste kon och då såg vi att det även var med en kalv.

Skottillfället på kalven kom ganska omgående och det var en stolt Vera som rapporterade till jaktledningen att kalv låg.

 

”Jag vill vara med och jaga jämt”

Foto: Privat

Efter ett par minuter kom så också läget på kon. Skottet föll precis som älgen. Vera rapporterade med stor entusiasm även denna älg via radion och jakten bröts.

Vera är 7 år och skötte sin första älgjakt med bravur, ett energiknippe från 07.00 till 17.30 och hon hjälpte till med allt även urtagning och flåning.

”Pappa jag vill vara med och jaga jämt” var det sista hon sa den dagen.

Stolt pappa!

 

David Gustafsson

Nolegårdens jaktlag

Jaktlaget heter Nolegårdens jaktlag. De jagar på cirka 1.000 hektar och ligger i Gesebol, sex mil öster om Göteborg.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En till Browning klar idag, denna gång en B25. Totalt renoverat: slipning av kolv samt blank engelsk finish 🤩 pipor strygblånerat samt Teague chokes. #andjakt #jakt #fasanjakt #fågeljakt #jaktvapen #teaguechokes #svenskjakt #onsdagpåjobbet #klartilljakt #bössmakeriet #vapenteknik #browning #browningb25 #hagelbössa ...

Underbar morgon i Östergötland! ☀️🍂 solen värmde sakta upp kroppen och kronhjortarna hördes men ville inte visa sig 🦌
Nytt försök till helgen!

#jakt #jagd #caza #hunt # hunting #deerhunting #polowanie #svenskjakt #tikkat3x #stalonofficial #hornadyeldx #jaktiöstergötland
...

Även när inte älgarna visar sig så blir man ju ständigt påmind om att man ändå inte är ensam i skogen.
Andra springer ju också runtomkring, vissa lämnar tydligare spår än andra. :) 🤩🐻

Even when the moose do not show up, you are constantly reminded that you are still not alone in the forest.
Others also run around, some leaving more obvious tracks than others. :) 🤩🐻

#jämtland #härjedalen #svenskjakt #björn #nallepuhellerbamse?
...

Tack Evelina för presenten😀 joyevent_huntandhealth

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #stalon #alaskaelk1795 #jaktnörd #jaktliv #viltvård #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#wehunt #frånskogtillbord #fordrangerwildtrak
...

Blickar tillbaka på en helt okej fågeljakt än så länge. Med en hund som börjar komma upp i åren får man ta en höst i taget. Fysiskt har han hållit ihop bra men man märker att det tar längre tid med återhämtningen. Hoppas det håller minst en höst till innan pensionen inträder. 💪
.
.
.
.
.
.
.
#nordichunter #swe_hunters #hunter #hunt #hunting #svenskjakt #jakt #huntlife #taigajägare #jägareförbundet #svenskajägareförbundet #engelsksetter #englishsetter #setter #birddog #pointingdog #dog #swedishlapland #lifeinswedishlapland #norrbotten #sweden #swedenimages
#sjaunja #akkavaara #laponia svenskjakt jagareforbundet nordichunter swe_hunters
...

Växer, leker, lattjar och präglas.
.
.
.
#finskspets #suomenpystykorva #trädskällare #finnishspitz #finnspets #trädskällarjakt #löshundsjakt #kulturarv #svenskjakt #jaktliv #hundträning #hunting #huntingguides #bearskinab #urskogens
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay