lördag 24 juli

Jakt & prylar

Publicerad 22 oktober 2020 - 09:21

Sjuåriga Vera hade en minst sagt lyckad premiärjakt på älg när hennes pappa David Gustafsson fällde två älgar redan i den andra såten. Foto: Privat

Drömpremiär på älgpass för sjuåriga Vera

Sjuåriga Vera fick äntligen följa med på älgjakt med hela jaktlaget, något hon så länge velat göra. Och vilken premiär det blev! I andra såten hade de lyckan att fälla både kalv och ko.
Pappa David Gustafsson skriver själv om jaktdagen som gav de båda ett oförglömligt minne.

Veras jaktintresse har vuxit sig allt starkare den senaste tiden och inför årets älgjakt har det länge stått klart att hon vill till skogen tillsammans med pappa. I hård konkurrens med storebror Alfred föll lotten på Vera att få följa med på premiärmorgonen.

Efter en ganska händelselös premiärvecka i Dalarna, dit barnen inte kunnat följa med, var det så äntligen dags för älgjakt i hemma skogarna i Gesebol. Älglaget hade skjutit upp premiären en vecka för att kunna samla så många jägare som möjligt. Jaktledningen var nog lika spända som Vera då de gjorde klart att alla skulle sitta på pass redan 07.00 på måndagsmorgonen.

 

På pass

Sagt och gjort. Vi satte oss i vårt tilldelade älgtorn klockan 07.00. En timme senare skulle hundarna släppas. Första timmen ägnades åt att äta frukost och viska att ”snart kommer det nog älgar”.

Hunden som släpptes närmast oss fick upp älg direkt och älgarna stod i upptaget. Vi hade en fantastisk naturupplevelse med ett dånande ståndskall över ett frostbitet landskap. Efter drygt en timme hade hundföraren smugit in på ståndet och meddelade att ko med dubbelkalv blivit stötta men ställts om.

Efter ytterligare en timme tröttnade Vera lite och täljde en smörkniv. Såten avslutades med att en kalv fälldes.

 

Riktigt drömpass

Efter lunch delades nya pass ut. Vi fick ”Tången”, ett riktigt drömpass där många älgar ramlat genom åren. Mätta och peppade styrde vi kosan dit tillsammans med hundföraren som skulle släppa en bit ovanför oss.

När vi efter mycket traskande klättrat upp i tornet och gjort oss redo såg vi en älgko som låg en bit ut på myren. Efter ett tag kom hunden dit och reste kon och då såg vi att det även var med en kalv.

Skottillfället på kalven kom ganska omgående och det var en stolt Vera som rapporterade till jaktledningen att kalv låg.

 

”Jag vill vara med och jaga jämt”

Foto: Privat

Efter ett par minuter kom så också läget på kon. Skottet föll precis som älgen. Vera rapporterade med stor entusiasm även denna älg via radion och jakten bröts.

Vera är 7 år och skötte sin första älgjakt med bravur, ett energiknippe från 07.00 till 17.30 och hon hjälpte till med allt även urtagning och flåning.

”Pappa jag vill vara med och jaga jämt” var det sista hon sa den dagen.

Stolt pappa!

 

David Gustafsson

Nolegårdens jaktlag

Jaktlaget heter Nolegårdens jaktlag. De jagar på cirka 1.000 hektar och ligger i Gesebol, sex mil öster om Göteborg.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Såg en råbock tidigare i veckan, snart dags för bockjakt. ...

I Svensk Jakt nummer 8: Ulf Lindroth om Merkel K5 Jagd.

#svenskjakt #sverigesjakttidning #jakt #jaktjournalistik #jaktskytte
...

Då var årets första hink bärgad👍

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #stalon #skogensguld #jaktnörd #jaktliv #viltvård #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#hjortron #frånskogtillbord #lexjaktmedgråhund
...

Ytterligare en jaktmark, ytterligare en åtel. 💪🏻🐗💥

#vildsvinsjakt #🐗 #grisjakt #åteljakt #skyddsjakt #åtel #jakttorn #jaktkoja #åtelkoja #boarhunt #svenskjakt #jägare #jakt #hunt #hunting #hunters
...

Har tyvärr inte hunnit ut och jaga så mycket senaste veckan😢 Jag får helt enkelt bläddra mellan bilder och drömma mig bort. Någon som haft turen att panga något senaste veckan?💥

#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #eftersök #grävling #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady #hundjakt #vår #sako
...

Testvinnaren! Grattis sordinsweden som kammade hem testvinsten i Svensk Jakt Nr 8/2021! 💪💪 Har du missat Sordin-kåporna? Kolla in på vår webb ruagammotec.se eller sordin.com för mera info!
.
.
#hörselskydd #earprotectors #sordin #sordinprox #sordinproxled #jakt #testvinnare #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay