lördag 18 september

Jakt & prylar

Publicerad 1 september 2018 - 14:48

Martin Boman med sin guldtjur. Foto: Privat

Martin Boman med sin guldtjur. Foto: Privat

Guldtjuren från Bohuslän

Premium

Att få skjuta en guldälg i Bohuslän är få förunnat, men Martin Boman hade turen på sin sida den 10 oktober 2017.

– Vi är ett litet jaktlag som jagar på cirka 500 hektar i Tanum. Vi hade ett vuxet djur och en kalv på licensen. Vi visste att det fanns en stor tjur i området, den hade setts ett antal gånger under flera års tid.

På måndagen såg jaktlaget inte en enda älg. Så kom då tisdagen. En av medlemmarna gick och stötte med en wachtelhund.

– Jag satt i en dikesren och visste att hundföraren hade sett älgar. Plötsligt kom ko med kalv ut på gärdet framför mig. Jag tog sikte på kalven, men då kom tjuren med två kvigor efter. Fem älgar som alla hade riktning mot mig! Vi har ju taggbegränsningar men jag såg genast att den här tjuren hade fler än åtta taggar. När tjuren var på 70 meter vågade jag inte vänta längre och dessutom var ingen av de andra älgarna i vägen.

– Kalven sköts några minuter senare av min passgranne. Så är det med jakt. Först händer inget och sedan händer allt på en gång.

 

303,3 poäng

Tjuren var nio år gammal med nio taggar på ena sidan och elva taggar på den andra. Poängen blev 303,3.

– En annan rolig sak var att när älgarna kom så hörde jag en traktor någonstans bakom mig. Efteråt kom en kille i hjullastare. Han hade sett både mig och alla älgarna men inte vågat stanna eftersom han kunde skrämma älgarna. Dock var han så nyfiken på hur det hade gått så han vände och körde tillbaka.

 

Malou Kjellsson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Blev ett eftermiddagspass😀

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#gråhund #norskälghundgrå #älgjakt #garmin #astro320 #vorn #hunter #photography #jakt #jakthund #norrland #norrbotten #nikon #stalon #alaskaelk1795 #jaktnörd #jaktliv #viltvård #jagd #forest #nature #outdoors #hunting #svenskjakt #moosehunting #hunt #norwegianelkhound
#wehunt #frånskogtillbord #fordrangerwildtrak
...

Inget slår en dag i skogen med dig🐕#jakt #jaktmedhund #jägare #drevjakt #jakthund #jagd #jagdhund #jagt #jagthund #hunter #hunting #huntingdog #svenskjakt #wachtelhund #deutscherwachtelhund #tikka #tikkat3x #aimpoint #chasse #metsästys #huntinglife #huntingseason
...

Tello min älskade Tello! Har kämpat med ko & kalv i drygt 5 timmar idag. Gångstånd förbi två olika passare som valde att avstå skott då Tello var för nära! Så tacksam att de sätter hans säkerhet före lusten att skjuta!♡🙏
Jag och Nova har varit på eget håll då en ko igår blev påkörd och hon hade troligtvis en kalv. Vi hittade tyvärr inte kalven men vårat jaktlag och lagen runt ikring håller utkik efter den. Ni som färdas mellan Rönnberg och Auktsjaur får köra försiktigt då det verkar vara flera älgar i rörelse i området!
#östsibirisklaika #laika #tikkat3
#älgjakt #älghund #jakthund #norrland #lappland #swedishlapland #friskluft #freespirit #uteliv #naturephotography #naturelovers #hunter #huntingseason #huntress #jakt #jägare #swedishnature #natureshot #breathofthewild #woodslife#jaktbilder #svenskjakt #garmin #tikka #auktsjaur #hembygd #jaktliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay