söndag 26 maj

Jakt & prylar

Torbjörn Pettersson med sin första björn och Samuel Forsberg med plotthundarna. Foto: Privat

Samarbete mellan jaktgrannar gav två fällda björnar

Premium

Lördagen den 3 september kommer byborna i byn Sösjö Bräcke kommun aldrig att glömma. Då fick två i jaktlaget med björnjägare skjuta sina två första björnar tack vare ett fint samarbete med jaktgrannarna.

Efter att ha gått och bandat på en väg ovanför byn Sösjö under den tidiga lördagsmorgonen fick hundarna något i näsan och började skälla i kopplet. Hundförarna gick efter in i skogen och när de blev riktigt heta släpptes plotthunden Della. Strax därefter kom upptaget och björn och hund drog i väg över skogen. En passkytt fick hund och björn alldeles inpå sig men björnen fick vind av honom och vände.

Emot sig

Nu blev omväxlande gångstånd och fasta ståndskall ända tills Annica Hultstrand Tengelin och Samuel Forsberg fick jakten emot sig där de postade.

Tom hade aldrig sett björn – fällde en vid första kontakten

– Annica hade aldrig fått skjuta en björn tidigare men när björnen kom på 15 meter håll sköt hon ett bra skott. Den stora björnen slog en volt och hamnade i diket. Där kunde vi avfånga den innan hunden kom, berättar Samuel Forsberg.

Annica Hultstrand med sin första björn och Samuel Forsberg och plotthunden Della med hanbjörnen på 205 kilo. Foto: Privat

På väg hem ifrån besiktningen som skulle göras i Lit, elva mil från Sösjö ringde telefon hos Samuel. Nu hade man hittat färska björnvisten vid en tjärn på byskogen.
Väl framme i byn organiserades jakten med passkyttar och hundförare igen. Återigen bandade hundförarna med hundarna och när de markerade spår släpptes de två plotthundarna.

Upptag

Bara 300 meter ifrån hundförarna fick hundarna upp björnen.

Nu blev det återigen en fin jakt med gångstånd och fasta ståndskall, men ingen stod i rätt pass där björnen gick.

Jägare med stort intresse för björnjakt

– Jag och jaktledaren Torbjörn Petterson bestämde oss för att ta ett pass där björn och hundarna varit innan och när hundföraren stött björnen på ståndskallet kom det rätt emot oss, berättar Samuel Forsberg.

Kom nära

Åter igen blev det ett trångt pass för björnen kom på 20 meter håll. När Torbjörn fick en öppning sköt ett skott, vilket blev en kanonträff och den slog ikull med en gång.

– Jag hade aldrig skjutit någon björn innan så när vi kunde avfånga björnen kändes det otroligt roligt, berättar Torbjörn Petterson.

Tack vare att jaktlagen i området har ett bra samarbete kunde de här två björnarna skjutas.

Krav på besiktning kan förstöra björnkroppen

Sur eftersmak

Tyvärr fick jakten ett surt slut. När björnarna flåddes efter besiktningen och den långa resan på över 20 mil hade björnköttet surnat och blivit förstört.

Att behöva kassera först en 205 kilos hanbjörn och senare en björnhona på 109 kilo ger en bitter eftersmak. Detta för en onödig byråkrati där man inte får flå björnarna enligt besiktningsmannen fastän det är brittsommarvärme ute.

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay