Orsas siste trapper Bo Svedin visar skytten Johan Gunnmo hur man ska flå en björn på 232kg. Foto: Per Andersson

Krav på besiktning kan förstöra björnkroppen

Premium

Länsstyrelsens besiktningsmän i Jämtland står inför en gigantisk uppgift när årets björnjakt startar den 21 augusti. På en yta av 4.934.100 hektar ska de i år besiktiga 220 fällda björnar. Med tanke på att en björnkropp surnar fort i augustivärmen kan det ställa till problem för björnjägare.

Länsstyrelsen i Jämtland har i dagsläget drygt 20 besiktningspersoner. Ett antal ytterligare kommer att utbildas under sommaren. De här besiktningsmännen kommer förmodligen att få jobba dygnet runt under björnjaktens första två veckor. Många jägare undrar hur de ska hantera björnen efter att den är skjuten.

 

Vad gäller?

Får man ta ur den eller flå den? En död björn i högsommarvärme surnar fort, vilket kan förstöra både kött och skinn. Länsstyrelsen i Jämtland avser att upprätta tre fasta stationer för björnbesiktning.

Frågan är om det räcker? Svensk Jakt ställde några frågor om detta till Emma Andersson vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

– Som framkommer i vårt beslut så ska hela björnen uppvisas för länsstyrelsens besiktningsperson inom ett dygn från att djuret fällts. Det är också länsstyrelsens besiktningsperson som avgör när och var besiktningen ska genomföras. Länsstyrelsens intention är att upprätta tre besiktningsstationer, en i norra delen av länet, en i mitten och en i södra delen. Besiktningar kan också komma att ske i fält, utifrån vad som är lämpligt i den givna situationen, säger Emma Andersson och fortsätter:

– Det är viktigt att jägaren så snart björnen fällts anmäler detta till länsstyrelsen. Det ger goda förutsättningar att snabbt bestämma och informera om när och var besiktningen ska genomföras och hur jägaren kan förfara med det fällda djuret.

 

• Menar du att jägarna inte får flå björnen eller ta ur den för att svalna innan den surnar?

– Nej, det menar vi inte. Det är länsstyrelsens besiktningsperson som avgör när och var besiktningen ska genomföras. Det innebär inte nödvändigtvis att björnen inte kan tas ur eller flås innan besiktningen, förfarandet bestäms utifrån den givna situationen, säger Emma Andersson.

 

Anmäl direkt

Länsstyrelsen påpekar att det är viktigt att jägaren så snart björnen fällts anmäler detta till länsstyrelsen, eftersom det ger goda förutsättningar att snabbt bestämma och informera om när och var besiktningen ska genomföras. Det ger i sin tur ger förutsättningar för länsstyrelsen att informera hur jägaren kan förfara med det fällda djuret fram till besiktningen, exempelvis om det är möjligt eller inte att ta ur och flå djuret.

 

Bakterier sprider sig

En björn i högsommarvärme surnar fort och blir skämd. Björnen kan inte ligga i ett dygn, oflådd och ourtagen.

Svensk Jakt har också ställt frågor angående hur en björn ska tas om hand till biträdande statsveterinär Erik Ågren på SVA, dit alla prover skickas för analys.

 

• Hur länge kan en björn ligga ourtagen och oflådd innan den surnar?

–Tiden går inte att säga närmare då det beror på utetemperatur, hur djuret är skjutet och hur det ska hanteras vid förflyttning. För att få så bra hantering som möjligt av slaktkroppen som ska bli livsmedel bör urtagning helst ske så snart det går, för att avkylning ska kroppen ska kunna påbörjas, säger Erik Ågren.

Om en björnkropp inte blir urtagen börjar tarmbakterier sprida sig längs blodkärlen på kort tid, och är mage eller tarm genomskjutna så sprids bakterierna ännu snabbare. Detta sker inom några timmar.

– Så här är det inte så lång tid att spela med om det är varmt ute. Päls och underhudsfett isolerar och bidrar till högre värme inuti kroppen om den inte är öppnad. Flåning påskyndar nedkylning men för hantering och transport av kroppen i terrängen så är det bättre att låta kroppen vara oflådd, så att köttet skyddas från kontaminering av smuts och bakterier, vilket ger en förkortad hållbarhet, säger Erik Ågren.

 

• Man måste väl kunna få ta ur björnen och ha med sig organen, vilka ni vill ha in?

– Det är länsstyrelsen som skriver villkoren för licensjakt och beslutar om hur kroppen ska hanteras efter att björnen fällts. Hela kroppen ska finnas tillgänglig vid besiktningen, mer detaljerat står det oftast inte i besluten. Men blir det någon fördröjning från att björnen fälls till dess besiktning görs så är det ju bättre att inre organ tas med separat, exempelvis mage och tarm i en plastsäck och röda organ i en annan. Då minskar risken för att köttet förstörs, säger Erik Ågren.

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev